In ciuda discutiilor cu privire la emiterea certificatului de urbanism pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Consiliul Judetean (CJ) Alba le-a eliberat saptamana trecuta un nou certificat de urbanism. Acesta este al treilea certificat de urba
In ciuda discutiilor cu privire la emiterea certificatului de urbanism pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Consiliul Judetean (CJ) Alba le-a eliberat saptamana trecuta un nou certificat de urbanism. Acesta este al treilea certificat de urbanism pentru RMCG, celelalte doua fiind suspendate in instanta.


Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, sustine ca certificatul emis de autoritate este perfect legal si ca, in opinia sa, instanta a "incurcat autorizatia de construire cu certificatul de urbanism". Prima suspendarea s-a facut la cererea organizatiei neguvernamentale "Alburnus Maior", in urma cu doi ani, cu privire la certificatul de urbanism eliberat de CJ Alba in 2004, iar cea de-a doua suspendare s-a facut de Tribunalul Cluj in urma cu cateva zile, la solicitarea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Decizia instantei clujene a suspendat in consecinta si toate procedurile de autorizare care au la baza acest act, sustin reprezentantii CIDRM. In plus, Ion Dumitrel a spus, referindu-se la decizia Tribunalului Cluj, ca aceasta "nu are suport legal". De asemenea, acesta a cerut Ministerului Mediului si Guvernului sa-si spuna punctul de vedere asupra investitiei de la Rosia Montana, deoarece decizia trebuie sa se ia la Bucuresti.  "Impresia mea e ca se incearca sa se arunce  responsabilitatea la CJ Alba sau la autoritatile locale si ca se vrea scoaterea castanelor din foc cu mana Consiliului Judetean", a spus Ion Dumitrel.


LEGE. Reprezentantii RMGC considera ca suspendarea Tribunalului Cluj a certificatului emis de CJ Alba este netemeinica si nelegala, motiv pentru care societatea va declara recurs. Mai mult, acestia sustin ca decizia tribunalului nu trebuie sa afecteze procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana, efectuata de Ministerul Mediului si de Comitetul de Analiza Tehnica, intrucat nu exista reglementari legale exprese care sa confere ministerului dreptul de a suspenda aceasta procedura.


INVESTITII. Rosia Montana Gold Corporation a depus in luna mai 2006 raportul de evaluare a impactului asupra mediului ­ EIM la Ministerul Mediului. Documentul este esential in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei. Avizul favorabil ar face ca primul lingou de aur sa fie produs, cel mai devreme, in vara lui 2009. Studiile arata ca rezervele dovedite ale zacamantului de la Rosia Montana se ridica la 323 de tone de aur si la peste 1.600 de tone de argint.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.