C(RAMPE)
CNA ne-a. Adica CNA ne-a informat duminica seara la Zig-Zagul lui Cristoiu ca are de gand sa puna la punct un sistem de monitorizare a limbii romane in spatiul (ah, ma simt matura cand spun "spatiul") audio-video. Doamne-ajuta, sa fie p
C(RAMPE)
CNA ne-a. Adica CNA ne-a informat duminica seara la Zig-Zagul lui Cristoiu ca are de gand sa puna la punct un sistem de monitorizare a limbii romane in spatiul (ah, ma simt matura cand spun "spatiul") audio-video. Doamne-ajuta, sa fie primit! Numai ca, bineinteles, nu-mi dau seama ce-or sa le faca acelor televiziuni care folosesc termeni aiurea-n tramvai doar pentru ca li se par lor mai cul. Exemplul pe care l-a dat chiar Rasvan Popescu, presedintele CNA, a fost una dintre durerile noastre mai vechi, folosirea, atat de frecventa ca te tampeste de cap si-ncepi s-o folosesti si tu, a termenului "locatie" pe post de "loc".


Nu e deloc greu de presupus ca nu va exista televiziune care sa nu fie prinsa-n hent, cu mana pe cuvantul nepotrivit, si trimisa sa execute o lovitura de la marginea terenului. In ce-o sa constea insa o asemenea lovitura? O sa puna CNA televiziunile sa faca genuflexiuni? Flotari? O sa le puna sa faca o mie de abdomene pe zi? Cu mic, cu mare? Le va trimite la scoala? Sau, poate, va apela la o modalitate mai subtila de punitie: o sa le puna in cutia postala cate un DEX in care sa aseze un semn de carte la pagina cu cuvantul subliniat cu marker rosu.


Orice s-ar intampla si indiferent de metoda de avertizare pe care o va avea, intentia CNA nu poate fi decat de bun augur. Astfel, modul in care o persoana mai mult sau mai putin publica se exprima in limba materna devine in mod natural o metoda de filtrare. Sau cel putin asa ar trebui sa fie. Nu mai vine oricine sa spuna orice, iar dac-ar fi sa aplicam imediat aceasta masura, am senzatia ca una dintre primele televiziuni care ar trebui luata la puricat e OTV. Dar, daca, intr-adevar, asa cum spunea Rasvan Popescu, nu poti norma prostul gust, poti, in alta ordine de idei, sa intervii pe alte culoare si cu metode mai rafinate.


Poate ca multi destepti vor spune uraciuni despre acest CNA si despre ce vrea el sa faca, mai ales ca, precum bine stim, nu se bucura de o simpatie prea mare in randul lucratorilor in spatiul tv-radio. De eticheta de "omul negru" CNA va scapa doar luand decizii de acest gen, de protectie a culturii si civilizatiei romane, de protectie a copiilor si, deloc in ultima instanta, de protector al televiziunilor, iar nu de calau. Nu-mi imaginez ca vreun membru CNA se trezeste dimineata chitit sa sanctioneze televiziuni.


Tot respectul pentru intentia CNA de a monitoriza modul in care se foloseste limba romana in ceea ce atat de mult ne place sa numim peizajul-mediadiag-romanezg. Trezi-se-va astfel in orice om normal la cap, cu simtul ridicolului, grija si stradania pentru folosirea unei limbi romane cat mai limpede. Caci a te preocupa de modul in care te folosesti de cuvintele limbii tale materne este, in profunzime, o dovada de patriotism. O reverenta pentru timpurile trecute, o usa deschisa larg unui viitor mai putin sumbru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.