Conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni are mandat de la actionarul majoritar al bancii, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), sa inceapa negocierile pentru preluarea controlului la compania de asigurari Asiban, a declarat secretarul de stat in MEF, Sebastian Vladescu, membru in Consiliul de Administratie al CEC, transmite Mediafax. "Asiban ar fi o achizitie buna pentru CEC, dar la un pret acceptabil, in conditii de piata. Presedintele CEC are mandat sa inceapa negocierile si a purtat deja o prima discutie cu reprezentantii celorlalti actionari la societatea de asigurari", a spus Vladescu.
CEC detine un pachet de 25% din actiunile Asiban, iar ceilalti actionari ai societatii sunt BRD, Banca Transilvania si grupul BCR (prin Banca Comerciala Romana si Financiara), fiecare cu o participatie de 25% din capital. Reamintim, Banca Transilvania si BRD-Groupe Societe Generale i-au anuntat pe ceilalti doi actionari ca vor sa vanda impreuna participatiile detinute la Asiban.
La sfarsitul lunii iunie, BCR a anuntat ca se alatura celor doua banci si va scoate la vanzare pachetul detinut la firma de asigurari. Astfel, cumparatorul ar putea prelua 75% din capitalul societatii de asigurari. CEC are posibilitatea, prin statutul companiei de asigurari, de a-si exercita dreptul de preemtiune.
Pe de alta parte, surse apropiate tranzactiei sustin ca CEC ar avea dificultati in preluarea Asiban, intrucat un pret prea mare i-ar crea bancii detinute de stat probleme de expunere, avand fonduri proprii de numai un miliard de lei (circa 300 de milioane de euro). (Florin BARBUTA)