Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, sustine ca, in perioada imediat urmatoare, nu exista motive pentru ca pretul la paine si la produsele de panificatie sa fie majorat, transmite Rompres.

Ministrul agriculturii a declarat ca, la
Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, sustine ca, in perioada imediat urmatoare, nu exista motive pentru ca pretul la paine si la produsele de panificatie sa fie majorat, transmite Rompres.

Ministrul agriculturii a declarat ca, la acest moment, producatorii de paine si produse de panificatie nu au motive reale pentru a majora pretul acestor produse.

"Incepand de saptamana viitoare, intre guvern si reprezentantii patronatului din panificatie vor avea loc intalniri care cred ca vor duce cu siguranta la un rezultat favorabil cumparatorului de paine", a declarat ministrul Remes

Potrivit acestuia, pretul painii in Romania este fixat din anul 2003, raportat la un pret de 730 de lei (7,3 milioane lei vechi) pentru o tona de grau, iar la acest moment, pretul graului este sub acest pret.

"Nu-i voi lasa sa scumpeasca painea, pentru ca am acea referinta, datele fiind absolut certe. Nu-i voi lasa sa vina si sa pretinda ca, la un pret mult mai mic al graului, au argumente pentru cresterea pretului la paine. Insa acest lucru depinde nu numai de mine, depinde si de alti colegi din Guvern si, nu in ultimul rand depinde si de opinia publica", a mai precizat Decebal Traian Remes. El a afirmat ca productia de grau raportata va trece de 3 milioane de tone.
"Daca ne raportam la datele statistice oficiale, avem surplus, pentru ca romanul mananca doar 24 kg de paine pe an, fiind nevoie deci de 24 kg de grau. In realitate insa, romanul mananca anual circa 110 kg de paine, aceasta insemnand ca diferenta reprezinta evaziunea fiscala pe care va trebui sa o starpim pentru a avea liniste in acest domeniu", a spus Remes, intrebat daca productia de grau din acest an va fi suficienta pentru consumul populatiei.

"Pentru un comerciant este intotdeauna justificat sa mareasca pretul, iar pentru cumparator niciodata. Dupa cum nu este normal nici pentru noi, statul roman, care venim si sprijinim prin efort bugetar productia agricola. Normal ar fi ca acesti comercianti sa imparta povara cheltuielilor cu noi, sa mai lase din lacomie si din tendinta de a urca preturile. Si trebuie sa recunoastem ca realitati, faptul ca avem o productie mai mica datorita fenomenelor naturale; ca efectivele de animale se diminueaza in anumite zone datorita lipsei de nutreturi si de apa si vom avea anul viitor in zootehnie, mari greutati si vom fi obligati sa completam efectivele", a adaugat ministrul.

La finalul saptamanii trecute, reprezentantii sindicatelor din industria alimentara au facut cunoscut ca, din cauza secetei, preturile tuturor produselor alimentare autohtone vor creste in aceasta toamna cu aproximativ 35 la suta, in vreme ce pretul painii se va majora cu 40 de procente. Totodata, acestia au sustinut ca pretul la grau a crescut in ultimele trei saptamani, cu 25 la suta, ajungand la 550 - 580 de lei pe tona, estimand de asemenea ca pretul ar putea sa creasca cu pana la 40 de procente.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.