Ziarul „Gardianul“ detine inregistrari din care reiese ca inalti functionari publici sunt la curent cu recomandari ale serviciilor secrete privind ascunderea informatiilor privind canicula. Abia dupa publicarea dezvaluirilor noastre, pre
Ziarul „Gardianul“ detine inregistrari din care reiese ca inalti functionari publici sunt la curent cu recomandari ale serviciilor secrete privind ascunderea informatiilor privind canicula. Abia dupa publicarea dezvaluirilor noastre, premierul Tariceanu a convocat o videoconferinta cu prefectii, in care s-au stabilit masuri speciale pentru temperaturile extreme care vor lovi Romånia. Tot ieri, Administratia Nationala de Meteorologie a dat in premiera avertizari despre temperaturi care vor depasi 40 de grade C. Noile avertizari seamana cu declaratiile facute de Traian Basescu inca din 28 iunie, dar negate cu tarie påna ieri de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Desi publicul a aflat de-abia acum de temperaturile de peste 40 de grade, in mai multe institutii se fac pregatiri ca pentru un razboi.

Prognoza meteorologioca pentru intervalul iunie-august 2007, transmisa de ANM catre Ministerul Sanatatii, este diferita de prognozele accesibile marelui public. La videoconferinta cu prefectii de saptamåna trecuta pe tema caniculei, au fost prezentate temperaturi de peste 35-37 de grade, incepånd din vestul tarii, pen tru intervalul 17-20 iulie. Pentru aceeasi perioada, Ministerul Sanatatii a primit de la ANM niste cifre mult mai ridicate. Exista acolo avertizari cu privire la temperaturi de peste 37 de grade ziua si de nopti caniculare, in care termometrele vor arata valori de peste 20 de grade C. Acestea sunt valorile pe care cei de la ANM nu le-au dat publicitatii decåt dupa articolul din „Gardianul“, sfatuiti probabil tot de cei care le cerusera sa secretizeze aceste date.

Informatiile date publicitatii de ANM, mai linistitoare decat cele transmise autoritatilor

Perspectiva meteorologica transmisa ministerelor are nuante mult mai sumbre
Intr-o adresa oficiala a Administratiei Nationale de Meteorologie, transmisa Ministerului Sanatatii, perspectiva meteorologica din iulie si august are accente mai sumbre decat informatiile date publicitatii. Astfel, pentru iulie, ANM a anuntat ca va fi mai cald decat in mod obisnuit.

„In luna lui Cuptor, in care valorile normale ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 21 de grade Celsius si 31 de grade Celsius, cele mai ridicate temperaturi pot depasi 37 de grade. Temperaturile minime normale sunt cuprinse intre 9 grade Celsius si 19 grade Celsius. In sudul tarii si pe litoral vor fi nopti tropicale, cand temperaturile minime vor depasi 20 de grade Celsius. Cantitatile de precipitatii vor fi mai mici decat normele climatologice in cea mai mare parte a tarii“, se arata in prognoza ANM. Daca pana acum declaratiile reprezentantilor ANM se refereau la nopti tropicale cu temperaturi de pana la 20 de grade, iata ca, in adresa oficiala a ANM pentru ministere, aceste temperaturi depasesc 20 de grade Celsius.

Si perspectiva meteorologica pentru luna august anunta temperaturi medii lunare care vor depasi valorile normale. „Pe parcursul lunii se asteapta atat zile caniculare cu temperaturi maxime de peste 35 de grade Celsius, cat si nopti tropicale, cu temperaturi minime care vor depasi 20 de grade Celsius. Cantitatile de precipitatii vor fi predominant deficitare in cea mai mare parte a teritoriului“, se precizeaza in adresa ANM. De data aceasta, in nota ANM nu se mai vorbeste despre litoral si sudul tarii, temperaturile extrem de ridicate fiind prognozate pentru toate regiunile tarii.
Ultimele previziuni oficiale au fost prezentate joi, 12 iulie, la Palatul Victoria, in cadrul videoconferintei cu prefectii. Astfel, prognozele indicau un nou val de canicula, cu temperaturi de peste 35-37 de grade Celsius incepand din vestul tarii, pentru intervalul 17-20 iulie. Acest fenomen s-ar putea prelungi cu 1-3 zile dupa aceasta perioada si ar putea aparea si in prima decada a lunii august.



Dupa cum se observa, prognoza transmisa ministerelor de ANM este total diferita. Si asta in special ca despre luna august se spune doar ca este posibil ca temperaturile extreme sa apara si doar in prima decada, pe cand in previziunile meteorologice pentru luna august se arata clar ca pe tot acest interval vor fi temperaturi extreme. In acest context, putem preciza ca, in urma cu aproximativ trei saptamani, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, prezent la o emisiune TV, a refuzat sa faca precizari despre luna august. „Despre prognoza pentru luna august mai bine sa nu vorbim“, a afirmat atunci Ion Sandu.


Daca temperaturile extreme se mentin doua zile consecutiv,legea prevede intreruperea colectiva a lucrului
Ordonanta de Urgenta nr. 99/2000 prevede masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care depasesc 37 de grade Celsius sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. In ordonanta se prevede insa ca aceste temperaturi sunt monitorizate si certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si transmise de centrele regionale ale acestuia. Astfel, nu sunt acceptate monitorizari independente, singura posibilitate de aplicare a actului normativ fiind ca Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) sa anunte aceste temperaturi. Ordonanta mai stipuleaza si obligatia ANM de a comunica prin mijloacele de comunicare in masa locale zonele in care temperatura atinge limitele de peste 37 de grade Celsius, nivelul acestori temperaturi, precum si prognoza pentru urmatoarea perioada. In cazul in care temperaturile depasesc limitele prevazute in OUG nr. 99/2000, comunicarea trebuie sa se repete din sase in sase ore pe toata durata mentinerii acestor temperaturi. In perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie sa ia masuri pentru ameliorarea conditiilor de munca. Astfel, acestia sunt obligati sa reduca intensitatea si ritmul activitatilor fizice, sa asigure ventilatia la locul de munca, sa alterneze efortul dinamic cu cel static si sa alterneze perioadele de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curentii de aer. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor trebuie asigurata apa minerala adecvata, cate 2-4 litri/persoana/schimb, echipamentul individual de protectie, precum si dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile enumerate sunt obligati sa ia masuri pentru reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru sau sa ia masura intreruperii colective a lucrului. Potrivit OUG 99/2000, aceste masuri vor fi luate daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv. La aplicarea masurilor de intrerupere colectiva a lucrului, angajatorii vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata. Acestea sunt recuperarea in urmatoarele sase luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior si acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat fara recuperarea perioadei nelucrate. Potrivit acului normativ, pe durata intreruperii colective a lucrului contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.

(Cl. Marcu)

Masurile de protectie a salariatilor, imposibil de aplicat
Persoanele salariate nu pot fi protejate de efectele caldurii excesive, in lipsa semnalarii oficiale, de catre ANM, a temperaturilor extreme. Ziarul 'Gardianul>> a aratat, inca de luna trecuta, imposibilitatea impunerii masurilor de protectie a angajatilor, masuri impuse prin lege, in cazul in care Administratia Nationala de Meteorologie nu avertizeaza oficial populatia. Pentru ca angajatii sa beneficieze de aceste masuri, ANM trebuie sa transmita, oficial, temperaturi de peste 37 de grade Celsius timp de doua zile consecutiv. „Temperaturile extreme au fost semnalate de ANM doar pentru o zi si trebuie sa avem canicula oficiala timp de doua zile consecutiv ca sa putem aplica ordonanta de urgenta. Noi oricum monitorizam locurile de munca unde sunt conditii speciale, cum ar fi sticlariile, fabricile de confectii, santierele de constructii, in care temperaturile sunt extrem de ridicate. Totusi, ca sa putem aplica OUG 99/2000, ar trebui ca temperaturile extreme sa inceapa de la 35 de grade Celsius, si nu de la 37 de grade Celsius“, afirma Dantes Bratu, inspector general adjunct al Inspectiei Muncii. Desi, in ultima perioada, temperaturile au depasit frecvent pragul critic, in zile consecutive, salariatii nu au beneficiat de nici o facilitate care sa le protejeze sanatatea. Pe de alta parte, in lipsa avertizarii oficiale a ANM, Inspectia Muncii nu poate sanctiona angajatorii care nu respecta normele de protectia muncii ce se impun in astfel de situatii extreme.

(Andreea Petrescu)

Firmele din constructii, cele mai afectate financiar din cauza caldurii

Seceta, dublata de canicula, va aduce pierderi de miliarde de euro in economie
Seceta cumplita din acest an, cea mai grava dupa 1940, dublata de valuri succesive de canicula, va produce pagube de miliarde de euro in economia romåneasca, sustin specialistii din industria alimentara si cea a constructiilor. „Productia de gråu si alte cereale este afectata in proportie de peste 70%, ceea ce inseamna pierderi de 5.000 miliarde de lei vechi”, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Sindicale din Agricultura - Agrostar. In doua saptamåni se vor termina legumele si fructele din productia interna, astfel ca din august piata va fi invadata de importuri, la preturi dictate artificial.

Pe de alta parte, constructorii spun ca firmele din domeniu sunt cele mai afectate de caldura, iar costurile cu personalul si lucrarile cresc de la o zi la alta, din cauza caldurii.

„De pilda, un muncitor in constructii care lucreaza sub cerul liber consuma in medie 4 litri de apa pe zi, care trebuie pusi la dispozitie de angajator. Daca socotim ca patru litri de apa ar costa cinci lei, constructorii cheltuiesc pe zi peste 600.000 de euro numai pe apa. La nivelul intregii tari, in constructii lucreaza aproximativ 400.000 de muncitori”, ne-a declarat Adriana Iftimie, director executiv al Patronatului Societatilor din Constructii. Ea a precizat ca, in cazul in care firmele vor fi obligate ca din cauza caldurii sa lucreze noaptea, vor inregistra costuri sporite cu energia electrica, la care se adauga diferite sporuri platite angajatilor.



Recoltele de porumb si floarea-soarelui, distruse
Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, spune ca ne putem lua „adio” de la productia de porumb si floarea soarelui. „Luna aceasta am pierdut si productia de porumb si floarea-soarelui. Este anul cand, intr-adevar, Romania se confrunta cu o criza fara precedent in agricultura”, a spus Nicolae. Acesta a mentionat ca lipsa productiei interne va duce la cresterea importurilor din Uniunea Europeana. „Cresteri de preturi vor fi, dar eu nu cred ca foarte spectaculoase, pentru ca putem sa aducem grau si din Ungaria sau din tarile UE, fara taxe vamale. Daca luam grau din alte tari, atunci preturile vor creste mai mult”, a spus Stefan Nicolae. Acesta a adaugat ca un sistem de irigatii eficient ar fi salvat situatia. „Trebuie sa ne aplecam cu seriozitate asupra sistemului de irigatii si sa ne reorientam strategia in agricultura daca vrem sa mai avem produse romanesti. Daca vom aplica strategii dupa ureche si nu vom avea o politica coerenta, vom ajunge sa mancam numai din import, iar produsele romånesti vor deveni din ce in ce mai rare”, a mai declarat Nicolae. El a mentionat ca din cauza secetei agricultorii europeni se asteapta la recolte slabe, fapt ce ar urma sa mareasca pretul alimentelor. „Probabil celelalte tari din vestul Uniunii Europene vor apela la importuri de cereale din Argentina si Brazilia”, a spus el.

O veste buna: avem cartofi
Singura leguma care nu e afectata de seceta este cartoful. „Nu am fost informati ca zonele unde se cultiva cartofi ar fi fost afectate de canicula. Vom manca cartofi fara paine anul acesta. Problema este ca in doua saptamani se vor termina legumele romanesti, si din august se vor face importuri masive de legume si fructe”, a mai spus Stefan Nicolae.

Preturile produselor alimentare vor exploda
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a afirmat ca seceta va avea ca efect demiterea ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes. „In cazul in care canicula va continua si in luna august, vom avea pierderi de miliarde de euro. Politicienii nu au curajul si responsabilitatea sa isi asume efectele caniculei. Politicienii nostri se bucura de faptul ca importam produse alimentare. Toti ministrii agriculturii din 1990 si pana in prezent sunt responsabili pentru dezastrul din agricultura. Vor exploda preturile la toate produsele”, a mai spus Dragos Frumosu.

El sustine ca de luna viitoare vor manca doar legume si fructe de import „Fiind foarte cald, legumele si fructele sunt in faza de coacere cu o luna inainte de termen”, a mai precizat seful Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. Dragos Frumosu crede ca din septembrie-octombrie vor creste si preturile produselor din carne, din cauza lipsei furajelor pentru animale. „Furajele sunt la mare cautare. Taranii vand vacile si porcii pe nimic, pentru ca nu mai au ce sa le dea sa manance”, a spus Dragos Frumosu.

Caldura ataca structura de rezistenta a noilor constructii
Domeniul constructiilor este foarte afectat de caldurile extreme. Canicula pune in pericol structura constructiilor, avertizeaza rerprezentantii industriei de profil. „Este foarte importanta protejarea betonului imediat dupa turnare. La o temperatura de peste 25 de grade Celsius, apare fenomenul de evaporare rapida a apei, care da nastere la defecte structurale. La temperaturi ridicate, se produce o evaporare brusca a apei si apar fisuri ce afecteaza structura intima a betonului”, ne-au spus constructorii. Acestia au precizat ca o parte din firme lucreaza si noaptea. „Betoanele se toarna noaptea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.