In timp ce Moscova si Sankt Petersburg devin din ce in ce mai scumpe, investitorii rusi se inghesuie sa creeze firme in Germania, fugind astfel de salariile mult prea mari din tara natala si punand bazele a mii de locuri de munca in Germania, sustine
In timp ce Moscova si Sankt Petersburg devin din ce in ce mai scumpe, investitorii rusi se inghesuie sa creeze firme in Germania, fugind astfel de salariile mult prea mari din tara natala si punand bazele a mii de locuri de munca in Germania, sustine revista germana "Der Spiegel".
Drumul spre Igor Jourist duce catre districtul Hamburg-Hamm, un cartier putin cam murdar din estul metropolei Hamburg. Mai intai, pentru a ajunge acolo trebuie sa traversezi terenul pe care se afla o benzinarie iar apoi sa te deplasezi prin spatele cladirii companiei Orient-Pistazien-Import, catre un depozit care nu iese in evidenta prea tare si unde, la etajul al treilea, se gaseste adresantul nostru. Nu trebuie insa sa te lasi indus in eroare de adresa. Jourist este unul din cei mai inovatori intreprinzatori rusi din Germania. Barbatul, in varsta de 37 de ani, a intemeiat deja doua firme, Jourist-Verlags GmbH (Editura Jourist SA) si Promt GmbH (Promt SA). In domeniul programelor de traducere de texte, rusul este un furnizor de servicii de prima mana, produsele firmei sale ocupand locul intai in paginile de teste a numeroase reviste de specialitate. In fiecare an el isi creste cifra de afaceri cu cate 50 la suta. "Suntem foarte multumiti", spune intreprinzatorul.
Jourist apartine acelui grup de tineri rusi aflat in expansiune, care isi incearca norocul in Germania. Ei intemeiaza acolo numeroase filiale de societati comerciale, societati comerciale dependente si companii independente. Fara ca opinia publica sa observe, acestia creeaza mii de locuri de munca. "Oamenii care vin acum au castigat banii in mod cinstit", spune Jourist. "Nu cu petrol si gaze, ci cu produse". Imaginea pe care economia rusa o are in Occident este aceea a unor miliardari dubiosi, oligarhi si concerne de stat, iar guvernele europene nu se tem de nimic mai mult decat de acesti baieti imprevizibili. "Venim nu cu mitraliere Kalasnikov, ci cu bani", anunta presedintele rus Vladimir Putin anul trecut, cu ocazia vizitei pe care o facea in Germania. Insa, in timp ce ochii tuturor se indreapta asupra companiilor multinationale, capitalistii din patura mijlocie de la Moscova si Sankt Petersburg creeaza niste realitati.
Noua garda nu are deloc de-a face cu Putin si nimic nu este mai detestat decat marii intreprinzatori, fideli presedintelui rus. Fara sa tina prea mult seama de politica globala, ei investesc acolo unde este profitabil iar acel loc este, in orice caz, Germania. Numai prin forta sa economica, Germania reprezinta pentru multi o piata interesanta. "Firmele germane se afla pe primele locuri pe lista de achizitii a companiilor rusesti", spunea Klaus Mangold, presedinte al Comitetului Est al Economiei Germane. Dupa o crestere economica rapida in ultimii ani, exista acum bani suficienti pentru a-i investi. "Vistieriile sunt pline", afirma expertul PwC, Kast.
Anul trecut, au mers dinspre Rusia catre Germania, conform datelor oficiale, in jur de 800 de milioane de euro din investitii directe. Specialistii apreciaza sumele ca fiind mult mai mari, dat fiind ca statisticienii de la banca federala germana nu iau in calcul decat influxurile de bani de la o anumita dimensiune in sus. La asta se adauga faptul ca multi investitori rusi sunt inregistrati in Cipru, pentru a scapa de impozite. "Aceasta este o practica obisnuita", spune Kast.
La toate acestea se adauga doua pana la trei milioane de rusi si germani din Rusia, care traiesc in Germania. Despre activitatea lor comerciala nu exista niciun fel de date exacte. Dar chiar si daca doar cinci la suta dintre ei ar lucra ca independenti ar insemna sa presupui existenta a mai mult de 100.000 de intreprinzatori de origine rusa.
Companiile germane investesc, la randul lor, in Rusia, mai mult ca oriunde. "Noi ne asteptam ca aceasta tendinta sa se schimbe in curand", spunea Kast. "In trei pana la cinci ani s-ar putea ajunge ca proportia sa se echilibreze". Interes exista de exemplu din partea producatorilor auto, care ar dori sa creasca calitatea produselor prin preluarea furnizorilor din Vest ca si din partea bancilor, care nu vad posibilitati de crestere decat in exterior. Foarte doriti sunt intreprinzatorii mijlocii din Germania. "Un mod de actiune tipic este acela de a face achizitii la nivelul partenerilor de afaceri din Vest", spunea Kast.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.