Regele Albert al II-lea al Belgiei l-a insarcinat pe seful aripii democrat-crestinilor flamanzi, Yves Leterme, al carui partid CDV a iesit invingator la alegerile legislative de la 10 iunie, sa formeze guvernul, a anuntat un purtator de cuvant al Pal
Regele Albert al II-lea al Belgiei l-a insarcinat pe seful aripii democrat-crestinilor flamanzi, Yves Leterme, al carui partid CDV a iesit invingator la alegerile legislative de la 10 iunie, sa formeze guvernul, a anuntat un purtator de cuvant al Palatului Regal.
Dupa victoria partidului sau in urma cu o luna, cu 30 de locuri, Yves Leterme, el insusi ales in Senatul belgian, este marele favorit pentru formarea guvernului acestei tari. Anuntul a intervenit in timpul serii, dupa vizita la Palatul Regal a fostului prim-ministru belgian Jean-Luc Dehaene, un democrat-crestin flamand, care a fost insarcinat de Albert al II-lea cu o misiune de mediere si negociere. Timp de zece zile, Dehaene a sondat diferitele partide asupra chestiunilor institutionale care ii opun pe flamanzi (vorbitori de olandeza) si francofoni. Concret, rolul sau a fost de a incerca sa deblocheze chestiunea unei noi reforme a institutiilor federale belgiene, ceruta de Flandra (nord), dar respinsa de francofonii din Bruxelles si Valonia (sud).
Invingator al alegerilor, Yves Leterme nu dorea sa fie insarcinat cu formarea guvernului atata timp cat un acord minim nu ar fi fost gasit asupra acestei reforme de stat. (Rompres)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.