Anuntul Rusiei de suspendare a participarii la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) este o tactica a Kremlinului pentru a obtine revizuirea acestuia si pentru a pune bete in roate proiectului american de scut antiracheta, scrie pres

Anuntul Rusiei de suspendare a participarii la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) este o tactica a Kremlinului pentru a obtine revizuirea acestuia si pentru a pune bete in roate proiectului american de scut antiracheta, scrie presa rusa.

Moscova reproseaza tarilor NATO ca nu a ratificat o versiune a tratatului revizuit in 1999 la Istanbul pentru a lua in calcul disparitia Pactului de la Varsovia. Varianta revizuita permitea includerea in tratat a fostelor tari socialiste din Europa de Est, precum Polonia, Bulgaria sau Ungaria. "Acesta nu este insa unicul scop al Moscovei", subliniaza cotidianul "Kommersant".

Suspendandu-si participarea la acest tratat, Moscova urmareste "sa provoace temeri printre europeni", adauga cotidianul economic. "Izvestia" sustine ca "Rusia pune sub semnul intrebarii CFE nu pentru
a-i pune capat, ci, dimpotriva, pentru ca acordul sa fie in sfarsit respectat de catre toti participantii".

"Astazi, cel mai mare pericol din punctul de vedere al militarilor rusi este aceasta zona cenusie", care nu se supune CFE, formata din tari aflate altadata sub influenta sovietica, precum Polonia si tarile baltice, adauga publicatia.

"Rusia doreste foarte mult mentinerea CFE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.