Afacerile legate de comertul cu grau s-ar putea dubla in 2007, depasind pragul de un miliard de euro, fata de 600 milioane de euro anul trecut potrivit Business Standard, citat de Realitatea TV . Evolutia are loc in conditiile in care estimarile plas
Afacerile legate de comertul cu grau s-ar putea dubla in 2007, depasind pragul de un miliard de euro, fata de 600 milioane de euro anul trecut potrivit Business Standard, citat de Realitatea TV . Evolutia are loc in conditiile in care estimarile plaseaza pretul graului la nivelul de 240 de euro/tona pe plan mondial, spre finele anului, fata de 190 de euro in prezent.
Recolta slaba de grau din Romania din acest an, care, potrivit celor mai optimiste estimari, se va ridica la circa trei milioane de tone - aproape jumatate din cantitatea obtinuta anul trecut -, corelata cu pretul in crestere al graului pe pietele internationale ar putea determina o scumpire a painii si produselor de panificatie cu pana la 40% in acest an. Pe plan european, cotatia graului a urcat in ultimele trei luni de la circa 130 de euro pe tona la aproape 190 de euro pe tona, ceea ce va avea ca efect majorarea preturilor la paine si paste fainoase, dar si ale alimentelor.
"Am scumpit deja faina cu 16% in ultimele doua saptamani, in conditiile in care pretul la grau a tot crescut. De la
1 august, vom introduce si noile preturi la produsele de panificatie si patiserie, cu 5-6% mai mari. Scumpirea va fi treptata, urmeaza sa vedem unde va ajunge", a declarat directorul general al producatorului de paine Pambac Bacau. Potrivit acestuia, costurile legate de faina reprezinta 50% din pretul painii, la care se adauga alte cheltuieli precum transportul, energia, utilitatile si salariile.
Piata produselor de panificatie va creste cu 50 milioane de euro
Separat, la produsele de panificatie, este asteptata o crestere a pietei in 2007 cu pana la 50 milioane de euro, pana la un nivel de peste un miliard de euro, ceea ce ar permite companiilor din industria de morarit si panificatie obtinerea unei rate de profit de 2-3%, dupa ce in prezent multe dintre acestea inregistreaza pierderi.
Piata interna de morarit si panificatie s-a ridicat anul trecut la circa un miliard de euro, principalii competitori fiind Vel Pitar Ramnicu Valcea, Loullis, Dobrogea si Boromir, potrivit Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie Rompan. In acelasi timp, piata interna a graului a atins aproximativ cinci milioane de tone, cu o valoare de circa 600 mi lioane de euro, potrivit datelor din piata. Cei mai castigati din fluctuatiile pretului la grau vor fi traderii de cereale, ale caror marje de profit ar putea ajunge la 10%. Potrivit reprezentantilor Rompan, Romania a importat in acest an circa 350.000 de tone de grau, iar cantitatea va ajunge la aproximativ un milion de tone in anul agricol 2007-2008.
Necesarul intern de grau pentru sistemul comercial este de doua milioane de tone, in timp ce pentru insamantat este nevoie de 500.000 de tone, pentru consumul din zonele rurale - 700.000 de tone, iar pentru furaje - 600.000 de tone. Pretul de achizitie al graului din productia interna s-a majorat in ultimele zile cu circa 0,1 lei pe kilogram, pana la 0,6 lei pe kilogram, iar tendinta este in continuare de crestere, a declarat pentru Business Standard presedintele Rompan, Aurel Popescu. Anul trecut, in aceeasi perioada, pretul era de 0,35 lei pe kilogram, in conditiile unei recolte de circa 5,5 milioane de tone. In ce-i priveste pe producatorii agricoli, acestia afirma ca majorarea pretului la paine este determinata in mare parte de intermediarii din piata.
Popescu afirma ca in zilele urmatoare ar trebui sa se observe pe piata o majorare a pretului la paine cu pana la 5-6%, diferita insa in functie de producator. Vor urma alte doua etape, respectiv sfarsitul lunii august inceputul lui septembrie, cand comerciantii vor incepe sa vanda graul din depozite la un pret estimat de 0,7 lei pe kilogram si sfarsitul lui septembrie - prima parte a lunii octombrie, cand se estimeaza ca vor intra primele importuri de grau. In prezent, cheltuielile pentru producerea unui kilogram de paine se ridica la aproximativ 1,6 lei, fata de 2,2 lei in anul 2003, de exemplu, unul dintre cei mai slabi ani agricoli pentru Romania, cand productia interna a fost putin peste doua milioane de tone, la nivel local fiind importate cantitati importante de grau. Importurile de grau au totalizat doua milioane de tone in 2003, 1,2 milioane de tone in 2004, pe fondul recoltei scazute din anul 2003, 200.000 de tone in 2005, in timp ce in 2006 a fost atins un nivel de 700.000 de tone. Reprezentantii companiilor din industria de panificatie afirma ca vor scumpi in mod sigur produsele.
Conform estimarilor Ministerului Agriculturii, recolta de grau din acest an este estimata la circa 3,5 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone anul trecut. Datele ministerului arata ca peste 60 % din culturile agricole din toamna anului 2006 au fost afectate de seceta, iar Guvernul a decis alocarea a 500 milioane de lei (circa 150 milioane de euro) pentru despagubiri.
Productia de paine si paste fainoase in Romania este de circa 2,2 milioane de tone, consumul anual pe cap de locuitor fiind de aproximativ 113 kilograme, comparativ cu mai putin de 100 de kilograme in tarile UE.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.