Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, suprafetele afectate de seceta insumau la inceputul lunii iulie aproximativ 1,7 milioane de hectare, dintr-un total de 2,8 milioane de hectare insamantate in toamna. In cea mai mare parte a tarii
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, suprafetele afectate de seceta insumau la inceputul lunii iulie aproximativ 1,7 milioane de hectare, dintr-un total de 2,8 milioane de hectare insamantate in toamna. In cea mai mare parte a tarii, din cauza lipsei de apa culturile cu grau, orz si orzoaica au fost distruse in proportie de peste 50%. Afectate sunt acum si culturile de porumb, soia si sfecla de zahar.
De exemplu, in judetul Constanta, recoltatul la paioase s-a incheiat, dar primele date statistice arata ca productiile sunt la mai putin de jumatate din mediile inregistrate intr-un an normal, fara seceta. In plus, culturile de porumb si floarea soarelui par inca de pe acum compromise. "Este un an deosebit de greu. Dupa toate estimarile pedologilor, este clar ca, din punct de vedere pluviometric, este mai sarac decat celebrul an 1946. Din pacate, meteorologii prognozeaza ca in iulie, august si septembrie vor cadea foarte putine precipitatii, iar culturile insamantate in primavara, in special porumbul si floarea soarelui, vor fi cu adevarat compromise", a precizat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Iancu sapera. La grau s-au obtinut 1.500-1.700 de kg la hectar, fata de o medie cuprinsa intre 3.200 si 3.500 kg/ha intr-un an agricol dobrogean normal.

Porumbul s-a uscat in Tulcea si Galati
La fel se intampla si in judetul Galati, unde din cauza secetei productia medie la grau este de 840 kg/ha, iar culturile de porumb si floarea soarelui sunt afectate <n proportie de 70-100%. Conform directoarei adjuncte a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati, Profira Onode, la grau pierderea este de 2.000 kg/ha: "La grau, era planificata o productie de 3.000 kg/ha, dar productia medie pe judet este 840 kg/ha, adica <n procent de 28%."
In nordul Dobrogei nu a mai plouat semnificativ din aprilie si, drept urmare, culturile de grau si orz din zona de terasa a judetului Tulcea s-au uscat inainte de a face spic, iar cele de porumb, floarea soarelui si soia au intrat deja in stadiul de ofilire sau de uscare. In schimb, in Delta productiile de cereale paioase obtinute sunt foarte bune. Pe cele aproape 10.000 de hectare cultivate s-au obtinut 5.000-6.000 kg/ha.

Primele semne ale secetei hidrologice
Aproximativ 46% din suprafata cultivata a judetului Iasi este distrusa de seceta. "Nu stim exact care e situatia la culturile de primavara, dar cred ca <ntre 40% si 60% au fost afectate. Pe langa seceta pedologica, <ncepem sa ne confruntam cu seceta hidrologica. Peste 21 de cursuri de apa sunt afectate. Panza freatica este sub media multianuala. Avem si fantani secate, cam 10%", a declarat Constantin Arustei, directorul general al Directiei de Agricultura Iasi.

Animalele sunt sacrificate in lipsa furajelor
Nu au scapat de seceta nici suprafetele cultivate cu furaje pentru animale, in special cele din judetul Bacau. "Am semnale ca <n mai multe localitati oamenii au inceput sa <si sacrifice masiv animalele din gospodarii. Curtile se depopuleaza, iar carnea este vanduta la preturi foarte mici, pentru ca taranii se tem sa nu le moara animalele, din lipsa de hrana. >n plus, oamenii se gandesc ca, la iarna, nu vor avea ce sa le dea de mancare, pentru ca, din cauza secetei, pe campuri s-a uscat tot", a explicat Mihai Banu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau.

Pretul graului urca
Guvernul a declarat stare de calamitate naturala in agricultura pentru zone din 34 judete afectate de seceta, anuntand ca va acorda despagubiri cuprinse intre 600 lei si 750 lei/hectar pentru culturile asigurate si unde au fost inregistrate pagube mai mari de 30% din productie. Suma totala a fondurilor alocate pentru despagubiri se cifreaza la 500 milioane lei.
Intre timp, pretul graului pe piata interna a crescut cu peste 20% in ultimele doua saptamani si va continua sa avanseze, estimeaza producatorii din industria de morarit si panificatie, care au anuntat deja scumpiri la paine, acestea urmand sa fie operate treptat, in prima faza cu 5-6%.
departamentul corespondenti

>> Invazie de soareci

Judetul Constanta se confrunta cu o invazie de soareci de camp.
Cele mai afectate zone sunt Amzacea, Negru Voda si Cobadin.
Aparitia lor in numar foarte mare a fost favorizata de seceta.
Conducerea Directiei Agricole vrea sa ceara avizul Ministerului Mediului pentru arderea miristilor.
Desi pare un paradox pentru perioada aceasta, este una dintre singurele modalitati pentru eliminarea lor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.