Agentia Nationala de Integritate isi va gasi sefi de-abia prin luna octombrie, iar acestia ar putea ajunge sa depuna juramantul in fata senatorilor cel mai probabil in data de 11 noiembrie.
Termenele rezulta din regulamentul de desfasurare a con
Agentia Nationala de Integritate isi va gasi sefi de-abia prin luna octombrie, iar acestia ar putea ajunge sa depuna juramantul in fata senatorilor cel mai probabil in data de 11 noiembrie.
Termenele rezulta din regulamentul de desfasurare a concursului pentru ocuparea functiilor de presedinte si vicepresedinte ai ANI, aprobat ieri de Consiliul National de Integritate, cu unanimitate de voturi. Candidatii trebuie sa dovedeasca, pe langa absolvirea unor studii superioare juridice sau economice, si ca nu au cazier judiciar ori fiscal, ca sunt apti din punct de vedere medical si psihologic sa exercite functia de presedinte sau vicepresedinte al ANI. Ei vor trebui sa treaca si prin filtrul CNSAS, care va comunica date despre eventuala colaborare, inainte de 1990, cu serviciile de informatii. Candidatii ale caror dosare trec de etapa preliminara vor sustine un examen scris de trei ore, eliminatoriu, si un interviu, in baza unui plan de management pe care trebuie sa-l intocmeasca.
Discutii mai aprinse s-au purtat in sanul CNI pe marginea modului de elaborare a subiectelor si a notiunii de "semn distinctiv" pe lucrari. "Consiliul va cunoaste toate subiectele, dar nu va cunoaste ce se afla in plicul extras", a sustinut presedintele CNI, Marcu Nicu, drept raspuns la temerile unor colegi ca rezultatele probei scrise ar putea fi influentate deoarece subiectele sunt elaborate chiar de membrii Consiliului. "Eu o sa plec in acea perioada pentru ca este mai corect asa", a aratat reprezentantul PD, Marian Zlotea. La randul sau, reprezentantul societatii civile, Razvan Codru Vrabie, a propus sa se intocmeasca mai multe subiecte, din intreaga materie, care sa fie publicate, asemenea examenelor nationale. Propunerea a fost respinsa pe motiv ca ar necesita un volum foarte mare de munca.
Membrii CNI au mai respins o alta propunere a lui Razvan Codru Vrabie, si anume ca in dosarul de inscriere candidatii sa includa si declaratii de avere si interese. "N-are nici o relevanta la momentul respectiv daca se afla sau nu in conflict de interese", au replicat, aproape in cor, ceilalti membri ai CNI.
Daca in urma concursului nu vor rezulta un presedinte si un vicepresedinte, CNI va proceda la reluarea concursului, caz in care s-ar prelungi, practic nedefinit, termenul la care ANI ar deveni functionala.
Plenul CNI mai are de convenit asupra celor trei comisii care trebuie formate: pentru elaborarea tematicii de concurs si a subiectelor, pentru corectarea lucrarilor si, respectiv, pentru solutionarea contestatiilor. Primele doua vor fi formate din cate cinci membri ai CNI, iar ultima, din trei. Persoanele care vor fi desemnate sa faca parte din comisia care elaboreaza subiectele nu vor face parte si din cea de corectare a lucrarilor. In plus, nu pot fi membri in vreo comisie cei care se afla in conflict de interese generat fie de calitatea de sot, sotie, ruda sau afin pana la gradul al patrulea inclusiv cu oricare dintre candidati, fie de aflarea intr-un raport ierarhic cu vreuna dintre persoanele inscrise in concurs.
Aranjamente
Membrii Consiliului au inceput sa-si imparta comisiile, in functie de interese. Potrivit unor surse din CNI, propunerea ca fiecare membru sa traga la sorti comisia din care sa faca parte a fost rapid respinsa de majoritate. In schimb a fost avansata ideea ca fiecare sa-si aleaga comisia, idee sustinuta si de reprezentantul Ministerului Justitiei, Constantin Zaharia Lefter, dar si de reprezentantele PC si PSD, Alice Draghici si, respectiv, Simona Maya Teodoriu. "La corectare ma pricep cel mai bine", au sunat "argumentele" unor membri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.