Astazi, Bursa - Monetar Finaciara si de Marfuri Sibiu sarbatoreste implinirea a 10 zece ani ani de la data lansarii in premiera pe piata romaneasca de capital a contractelor futures. Primul contract tranzactionat a avut ca activ suport indicele propriu BMS1. De atunci si pana in prezent, cand numarul activelor suport disponibile a crescut la 25, au fost incheiate aproape 8.800.000 de contracte. Investitori prezenti in piata sibiana a derivatelor pot tranzactiona derivate pe cele mai lichide actiuni din piata de capital, pe cursuri valutare, pe rata dobanzii si pe aur.
a€˛Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri este in continuare singura institutie din Romania unde se pot tranzactiona astfel de instrumente derivate, fapt care ne onoreaza, dar in acelasi timp ne obliga, observa presedintele BMFMS, dl Teodor Ancuta. De aceea, bursa sibiana isi continua ascensiunea, peste 2,3 milioane de contracte fiind incheiate in primele sase luni ale anului, echivalentul lor valoric fiind de 7,25 miliarde de lei. Continuam totodata se ne imbunatatim oferta, dar si demersurile pentru introducerea unei piete spot la Sibiu". Conform unui comunicat de presa al bursei sibiene, se arata ca se spera ca a€˛pana la sfarsitul trimestrului al treilea sa dezvoltam un parteneriat alaturi de una din marile burse ale Europei, precum Euronext, Eurex, Deutsche Borse sau Bursa din Varsovia".
Dupa refuzul Bursei de Valori de a demara procesul de fuzionare, conducerea Bursei Monetar - Financiare si de Marfuri de Sibiu a decis demararea unui proces prin care sa fie vanduta, de catre actionari, o parte a capitalului social al institutiei.
In acel moment, presedintele bursei sibiene, Teodor Ancuta, anunta ca a€˛renuntarea de catre BVB la procesul de fuziune dintre cele doua institutii a condus la decizia de a cauta o bursa puternica din Europa, pentru a ne putea continua ritmul de dezvoltare, fiind greu de rezistat pe o piata globalizata, cu jucatori mari. Principalul obiectiv pentru acest an il reprezinta crearea unei piete de actiuni, unde pe langa titluri romanesti sa putem tranzactiona si titluri din strainatate".
Cea mai recenta oferta a venit din partea Bursei din Varsovia, care a anuntat prin presedintele ei, Ludwik Sobolewski, ca este interesata de posibilitatea achizitionarii unei participatii la bursa din Sibiu.
Pretul minim de vanzare al unei actiuni este de minimum 1.600 lei, circa 20% dintre actionari, in special cei neeligibili, care nu sunt autorizati de CNVM pentru a realiza tranzactii pe piata de capital, semnand contracte pentru intermediere.
Bursa din Sibiu are 75 de actionari, cel mai mare pachet, circa 17%, fiind detinut de HTI Valori Mobiliare din Bucuresti.
Bursa din Sibiu este singura piata din Romania pe care se tranzactioneaza instrumente derivate, ea obtinand anul trecut un profit net de 1,13 milioane de lei, de patru ori si jumatate peste castigul raportat in 2005. Anul trecut, la Bursa din Sibiu au fost incheiate 4,26 milioane de contracte, valoarea lor reprezentand echivalentul a 9,74 miliarde de lei (2,76 miliarde de euro).