Volumul contractelor tranzactionate ieri in piata la termen de la Sibiu a inregistrat o usoara crestere fata de luni, fiind consemnate 772 tranzactii ce au insumat 4.457 contracte futures si options, cu o valoare de 17,6 milioane de lei.
Derivatele au avut o volatilitate scazuta ce s-a rasfrant asupra atitudinii investitorilor, care s-au mentinut in expectativa. Cei care au actionat au fost speculatorii intra-day, care vad chiar si oscilatiile de mai mica amploare drept oportunitati de castig. In ceea ce priveste directia de evolutie a cotatiilor, aceasta a fost una mixta, dupa cum indica imaginea de ansamblu de la inchidere a pietei, a€˛pigmentata" atat cu cresteri, dar si cu cateva deprecieri. Despre sedinta de ieri, Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, a declarat: a€˛futures-ul continua sa se mentina foarte apropiat de piata la vedere, exceptand scadentele mai indepartate unde cotatiile se afla undeva la 9% peste preturile din spot, insa lichiditatea este in continuare modesta". In piata raportului euro/leu, moneda unica s-a apreciat cu 0,45 bani pentru septembrie, valorand 3,19 lei si cu 1,25 bani pentru decembrie, fiind cotata la 3,2 lei.
Modalitatea de distribuire a contractelor pe active suport a evidentiat din nou consecventa a€˛jucatorilor" angrenati in strategii pe DESIF 2 si DESIF 5, cele doua produse derivate dominand din nou la capitolul lichiditate. DESIF 5 s-au apropiat de pragul de 2000 contracte, total din care scadenta septembrie si-a taiat partea leului cu un procent de peste 88 %. DESIF 5 septembrie au fost cotate la 4,3499 lei/actiune, in urcare cu 0,99 bani. Pentru sfarsitul anului DESIF 5 au pierdut 0,95 bani, ajungand la o valoare de 4,45 lei/actiune iar pentru martie 2008 cotatia de 4,76 lei/actiune indica o apreciere de un ban.
DESIF 2 s-au plasat in apropierea liderului beneficiind de peste 1900 contracte incheiate. Pentru scadenta apropiata DESIF 2 au fost cotate la 3,7435 lei/actiune, in scadere cu 0,65 bani. Pentru sfarsitul anului DESIF 2 au fost evaluate la 3,85 lei/actiune, marcand un plus de 0,86 bani iar pentru prima scadenta din 2008 la 4,1919 lei/actiune, in urcare cu 4,5 bani.