„Inland Empire", cel mai recent film al lui David Lynch, poate fi vizionat de azi in Bucuresti, in avanpremiera.

Astazi are loc prima proiectie pentru public a celui mai recent film al lui David Lynch, intitulat „Inland Empire". In Bucuresti, lungmetrajul, prezentat in avanpremiera, poate fi urmarit de la ora 21.45 la cinematograful in aer liber E-Uranus.

Actiunea se axeaza, ca si in „Mullholand Drive", pe destinul unei blonde la Hollywood. De data aceasta este vorba despre o vedeta, Nikki Grace, care accepta un rol intr-o drama ce implica adulterul si crima, drama regizata de un britanic. Dar, pe parcurs, ea descopera ca filmul este de fapt un remake al unei pelicule poloneze neterminate din cauza faptului ca actorii din rolurile principale decedasera, la fel ca si persoanele pe a caror poveste se baza scenariul dramei.

Faptul ca lungmetrajul este o coproductie SUA, Franta si Polonia nu se reflecta in distributie (desi are scene in poloneza). „Inland Empire" ii are in rolurile principale pe anglo-saxonii Laura Dern si Jeremy Irons.

„Inland Empire" e primul lungmetraj al cineastului dupa o pauza de cinci ani. Reprezinta si o premiera pentru regizor, fiind cel dintii in format video digital. In plus, pe linga structura narativa de „film in film", regizorul a inclus si fragmente din serialul „Rabbits", un sitcom care si-a inceput existenta pe website-ul sau. Mai mult, Lynch a marturisit ca a inceput filmarile la „Inland Empire" fara a avea un scenariu finalizat.

Cineastul sustine, intr-un interviu, ca geneza acestui lungmetraj i se datoreaza in mare parte actritei Laura Dern. Ea colaborase deja cu David Lynch si, cind au devenit vecini din intimplare, dupa ce nu se mai vazusera de citiva ani, i-a propus sa mai faca un film impreuna. Tot Dern a dat si titlul lungmetrajului; sonoritatea lui i-a suris lui Lynch dupa ce actrita i-a povestit ca sotul ei e de origine din Inland Empire, o zona din estul Los Angelesului care inglobeaza mai multe localitati.

Receptarea critica a peliculei a fost impartita. „«Inland Empire» nu e un film pe care sa il iubesti. Este unul pe care sa il admiri, care te zapaceste, cu care sa te lupti", titreaza „The New York Times". Potrivit „Variety", pina si in cinematografele de arta va fi dificil sa-i convingi pe spectatori sa ramina in scaune de-a lungul a celor aproape trei ore cit dureaza lungmetrajul. Iar publicatia pare sa fi avut dreptate: pina acum, incasarile filmului din SUA si de peste hotare au trecut cu putin peste pragul de trei milioane de dolari.