Dezvoltarea bursei de la Sibiu a oferit un plus de valoare pietei de capital prin diversificarea ofertei de produse si prin libertatea de miscare pe care instrumentele derivate o confera investitorilor.
aÄěTranzactionarea instrumentelor derivate difera insa substantial de cea a instrumentelor clasice pe piata spot (actiuni, obligatiuni sau alte valori mobiliare), afirma Darius Cipariu, director general adjunct al bursei Sibiene. Prin insasi constructia lor, derivatele beneficiaza de un efect de amplificare a castigurilor si a pierderilor (leverage). Spre exemplu, cu aceeasi suma de bani cu care se cumpara 1.000 de actiuni la BVB, pe piata futures se achizitioneaza echivalentul a 5.000 de actiuni sau chiar mai mult. De asemenea, la Sibiu se poate incepe tranzactionarea direct de pe pozitie de vanzare, sansele investitorilor de a realiza profit fiind aceleasi indiferent de directia de evolutie a pretului. De asemenea, comisioanele de tranzactionare sunt mult mai mici decat pe piata spot, fapt care confera o mai mare lejeritate in deschiderea si inchiderea pozitiilor, in special in cazul tranzactiilor intra-day". Cipariu atrage atentia ca aÄětranzactionarea instrumentelor derivate poate sa nu fie potrivita pentru toti investitorii. Se pot pierde sume substantiale de bani in perioade foarte scurte de timp. Sumele pierdute sunt potential nelimitate si pot depasi depozitul initial plasat in contul de tranzactionare deschis la SSIF. Acest fapt se datoreaza in principal efectului de levier care permite, prin intermediul unei sume mici de bani, accesul la active suport cu valoare de cateva ori mai mare. Daca o persoana considera ca nu este compatibila cu acest profil ridicat de risc, este de preferat sa nu angajeze operatiuni cu derivate. De asemenea, tranzactionarea pe piata futures se poate solda cu pierderi care pot fi mai mari decat suma depusa initial in contul de marja. Drept urmare, investitorii nu ar trebui sa plaseze pe aceasta piata bani pe care nu si-ar permite sa-i piarda".
In cursul anului trecut s-a remarcat o crestere substantiala a operatiunilor intra-day, care presupun riscuri speciale. La fel ca in cazul oricarui produs financiar, persoanele care cauta sa cumpere si sa vanda acelasi instrument derivat in cursul unei zile pentru a profita de miscarile de pret se supun unor riscuri speciale incluzand comisioane substantiale, expunerea la efectul de levier si concurenta cu traderi experimentati. Daca pe termen foarte scurt se poate specula pe cantitati mari de contracte, in schimb mentinerea in pierdere a unor pozitii largi o perioada mai lunga de timp poate goli rapid contul investitorului. Plasarea ordinelor de genul aÄěstop-loss" sau aÄěstop-limit" nu vor limita neaparat pierderile la suma propusa. Este posibil ca anumite conditii ale pietei sa faca imposibila executarea ordinului sau atingerea pretului stop.