Cromoterapia, aromoterapia, terapia prin masaj, yoga, astrologia medicala si multe alte practici din medicina alternativa vor fi decontate din fondurile Sanatatii. Profesorul Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, a r
Cromoterapia, aromoterapia, terapia prin masaj, yoga, astrologia medicala si multe alte practici din medicina alternativa vor fi decontate din fondurile Sanatatii. Profesorul Mircea Ifrim, presedintele Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, a reusit sa-si impuna o initiativa legislativa care a fost refuzata ani de zile de Colegiul Medicilor din Romånia. Acesta a infiintat deja, pentru sotia sa chinezoaica, o catedra de medicina traditionala la Universitatea din Oradea. Ifrim afirma ca legea este rezultatul vizitei ministrului sanatatii in China

Practicienii de medicina alternativa pot obtine un atestat dupa o pregatire de scurta durata, primind apoi autorizatia de libera practica. Acestia isi vor putea deschide centre de ingrijire de sanatate, singura conditie fiind aceea ca in centru sa figureze ca angajat un medic sau un asistent medical. Profesorul Ifrim a precizat ca actul normativ este o lege impotriva escrocilor. In fapt, legea permite oricui sa devina practicant al medicinei alternative cu patalama de la Ministerul Sanatatii

Profesorul Vasile Astarastoae, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romåni a, considera ca legea va acoperi sarlatania. Acesta se teme ca medicina alternativa va pune in pericol sanatatea populatiei. Din cele 50 de domenii de practica trecute in anexa actului normativ, doar doua sunt recunoscute in tarile Uniunii Europene. Desi nu avea cadru legal pentru acest lucru, casa de asigurari de sanatate deconteaza de doi ani serviciile Centrului de Medicina Traditionala si Acupunctura din Bucuresti

Cromoterapia, aromoterapia, terapia prin masaj, yoga, astrologia medicala si multe alte practici din medicina alternativa au intrat in legalitate. Mai mult, aceste metode vor fi decontate din bugetul Sanatatii. Totodata, practicienii de medicina complementara pot obtine un atestat dupa o pregatire de scurta durata, primind apoi autorizatia de libera practica. Desi in Romånia nu exista decåt extrem de putini specialisti in medicina complementara, din toamna urmeaza sa se infiinteze si o facultate de profil.

Vizita din acest an a ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, in China nu a ramas fara urmari. Acesta a vorbit atunci despre avantajele si beneficiile medicinei alternative si a promis ca va legifera domeniul. Din acel moment, lucrurile s-au desfasurat cu o viteza ametitoare, in data de 8 mai Legea privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa aparand deja in „Monitorul Oficial“. Legea a trecut in mare graba prin Parlament si a avut sprijinul decisiv al presedintelui Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, prof.dr. Mircea Ifrim.

In actul normativ se sustine ca scopul acestuia este de a reglementa activitatile si practicile de medicina complementara/alternativa care vizeaza prevenirea imbolnavirilor, promovarea sanatatii, vindecarea bolilor si optimizarea din punct de vedere biopsihosocial si spiritual a fiintei umane.

Medicina pentru toti
De asemenea, in lege se arata ca practicile si activitatile de medicina complementara/alternativa au la baza teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale pentru prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor somatice si psihice. Domeniul medicinei complementare cuprinde practici si terapii naturiste, biologice, de nutritie, terapii manuale, bioelectromagnetice si energetice. Medicina complementara/alternativa poate fi practicata, conform prevederilor legii, de medici, medici dentisti, farmacisti, psihologi si de absolventi ai altor institutii de invatamant superior.

Cursuri de scurta durata
Practicianul de medicina alternativa trebuie sa aiba o autorizatie de libera practica eliberata de Ministerul Sanatatii, in baza diplomei de absolvent de invatamant superior sau a certificatului de pregatire specifica in domeniu, a certificatelor de cazier judiciar si de sanatate si a avizului Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara. Practicianul de medicina complementara/alternativa care nu poseda diploma de medic, medic dentist sau farmacist sau care nu a obtinut autorizatie de libera practica va fi obligat sa efectueze o pregatire specifica de scurta durata recunoscuta de Ministerul Sanatatii. Practicienii de medicina alternativa isi vor putea deschide centre de ingrijire de sanatate si sa si foloseasca aceasta denumire daca in centru figureaza ca angajat un medic sau un asistent medical. „Practicile si procedurile de care beneficiaza persoanele tratate de medicii, medicii dentisti, farmacistii practicieni de medicina complementara si practicienii autorizati in domeniul medicinei complementare/alternative sunt stabilite de Ministerul Sanatatii si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt prevazute in contractul-cadru si sunt decontate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate“, se arata in actul normativ.

Sanatate alternativa
Prof.dr. Mircea Ifrim ne-a marturisit ca a practicat, pana in 1990, foarte mult, acupunctura. „Am un aparat de acupunctura din Franta, care da semnale atunci cand esti pe punctul cautat. Eu vad medicina traditionala ca un sistem complementar si bun pentru medicina noastra sub raport de costuri, care sunt scazute. Am participat la cursuri si la congrese ale medicinei alternative. Din toamna se va deschide si in Romania o facultate de medicina traditionala. Avem un centru de medicina traditionala in cadrul Facultatii de Medicina Oradea, in cooperare cu Universitatea din Taipei, pe care eu l-am infiintat, dar suntem abia la inceput. Mai exista si in Bucuresti Centrul de Medicina Traditionala si Acupunctura, la Spitalul Colentina, unde sunt doctorii Ioan Bratila si Ioan Moldovan.
Serviciile acestui centru sunt decontate de Casa de asigurari de sanatate printr-o intelegere parafata de doi ani“, ne-a declarat prof.dr. Mircea Ifrim.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.