In aceasta saptamana, timp de patru zile, in portul Tomis din Constanta, s-a desfasurat editia din acest an a Regatei internationale de yachting „Trofeul Tomis“, competitie cu traditie care dateaza din 1957. Intrecerea, care a fost organ
In aceasta saptamana, timp de patru zile, in portul Tomis din Constanta, s-a desfasurat editia din acest an a Regatei internationale de yachting „Trofeul Tomis“, competitie cu traditie care dateaza din 1957. Intrecerea, care a fost organizata de Yacht Clubul Regal Roman, a reunit la start ambarcatiuni din patru tari: Bulgaria, Serbia, Olanda si Romania. La start s-au aliniat 60 de ambarcatiuni apartinand claselor Optimist, baieti si fete (copii pana la 15 ani),
470, Laser Standard si Radial.

„Cursele au fost organizate perfect, atat din punctul de vedere al conditiilor asigurate, cat si din punct de vedere tehnic. Meritul apartine, in primul rand, domnului Cristian Tivig, membru in biroul Federatiei Romane de Yachting“, ne-a declarat Gheorghe Constantin, presedintele Federatiei Romane de Yachting. Competitia din acest an a avut parte de un numar semnificativ de participanti, dar au existat si surprize generate de capriciile vremii. Joia trecuta, din cauza furtunii de gradul 5, cand apele marii s-au retras in zona portului Tomis, cateva zeci de metri fata de tarm, iar in larg s-au format valuri puternice, organizatorii au fost obligati sa anuleze intrecerile din ziua respectiva.



Yachtigul nu este doar sportul celor bogati
Pentru multi dintre noi, yachtingul este un sport care poate fi practicat doar de cei care au bani. Imaginea este sugerata si intretinuta de mediatizarea doar a unor oameni de afaceri care se plimba cu barcile lor de milioane de euro, dand impresia ca numai lor le este accesibil acest sport nobil. Realitatea este insa alta. Yachtingul este un sport practicat de cei care iubesc marea in asa masura, incat sa se confunde cu spiritul ei, cu mirajul puternicului sentiment de libertate pe care ti-l confera „zborul“ intre apa si cer. Acesta este adevarul demonstrat si de prezenta in curse atat a copiilor, cat si a adultilor.



Blazon de familie pentru un impatimit al sportului cu vele
Pentru multi yachtmeni, dragostea pentru acest sport devine un blazon de familie. Si nu putine sunt cazurile in care acesta se practica, concomitent, de catre copii si parinti. Exemplul domnului Ion Alexandru, maistru al sportului, antrenor de yachting si specialist in constructii de ambarcatiuni, este edificator in acest sens. Domnia-sa a inceput sa practice yachtingul la clasa Snipe de la 15 ani, la „Casa Vapor“ din Mamaia. A urcat in ierarhie prin talent, prin multa daruire si munca. „Yachtingul a fost un sport care mi-a placut, pentru care am sacrificat mult timp si ca sportiv, si ca antrenor, dar a meritat“, ne-a declarat acesta. Una dintre cele mai dificile competitii la care a participat a fost Campionatul International de la Tallin - Estonia unde, imediat dupa start, s-a pornit o furtuna de gradul 6-7 si ambarcatiunea s-a rasturnat. Timp de 14 ore a plutit in voia soartii, tinandu-se de flotoare. Cei doi copii ai domniei-sale, Magadalena si Bogdan Alexandru, astazi oameni maturi, i-au calcat pe urme, remarcan-du-se in acest sport cu adevarat regal.



Un om care se antreneaza pentru singuratate si supravietuire
Daca ar fi sa-l intrebam pe Sorin Drugan ce reprezinta yachtingul pentru domnia-sa, ne-ar raspunde, cu siguranta, ca dincolo de pasiune si daruire, yachtigul este un vis, acela de a face inconjurul lumii cu velierul sau, materializand astfel proiectul „Circumterra“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.