In 15 institutii de sanatate mintala si asistenta sociala nu a fost inregistrata decat o singura plangere. Desi conditiile in care traiesc bolnavii psihic sunt ingrozitoare, cei aflati la conducerea institutiilor ascund mizeria sub pres.

In 15 institutii de sanatate mintala si asistenta sociala nu a fost inregistrata decat o singura plangere. Desi conditiile in care traiesc bolnavii psihic sunt ingrozitoare, cei aflati la conducerea institutiilor ascund mizeria sub pres.

Copiii cu dizabilitati mintale internati in institutiile din Romania inca mai sunt batuti si amenintati. Nici adultii nu o duc mai bine. Toate centrele sau sectiile spitalelor de psihiatrie unde sunt internati copii sau adulti cu probleme mintale sunt obligate prin lege sa le faciliteze posibilitatea de a se plange de conditiile in care sunt „ingrijiti“. Cu toate acestea, in cele mai fericite cazuri, plangerile acestora ajung la gunoiul din biroul sefului de centru. Altii nici nu mai fac vreo plangere, pentru ca sunt amenintati ca le va fi si mai rau daca o vor face. Asa s-a ajuns in situatia ca, din 15 centre vizitate de Centrul de Resurse Juridice, numai intr-un loc sa fie inregistrata o plangere legata de calitatea mancarii.

Realitatea transpusa de monitorizarea ONG-urilo r si a forurilor internationale este una crunta: sute de persoane se plang de conditiile in care sunt ingrijite, dar mai ales de comportamentul agresiv la care sunt supuse. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii a facut patru vizite la centrele din Romania. In urma lor, a sesizat autoritatile sa puna in aplicare recomandarile, mai ales pe cele legate de plangeri. Specialistii de la Centrul de Resurse Juridice au vizitat 15 institutii de sanatate mintala si asistenta sociala din judetele Buzau, Arad, Hunedoara, Bihor, Mures, Valcea, Sibiu, Mehedinti, Galati, Neamt, Giurgiu si Cluj, unde au constatat numeroase incalcari ale drepturilor omului.

Autoritatile care ar trebui sa verifice aceste centre nu au facut nimic pana acum. „Chiar daca nu exista plangeri, inspectorii au vazut cu siguranta situatia tragica in care se afla aceste persoane. Copiii vin singuri la tine sa se planga de bataile pe care le primesc si de sistemul de detentie la care sunt supusi. Nu au facut nimic acesti inspectori.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.