Cum sa scapi, Doamne iarta-ma, de Traian Basescu, domnule Mircea Geoana, cu Ion Iliescu pe post de far si reper democratic.

Cum credeti ca-l veti destitui cu Viorel Hrebenciuc pe post de negociator sef , cu imbatabilul Vanghelie ca trompetas, cu Adrian Nastase relansat spre viitoarea candidatura la presedintie cu tot cu dosare si, eventual, cu minunatul Miki Spaga pe post de coordonator de imagine. Cum credeti, domnilor, ca veti scapa de presedinte cind cel mai de soi sustinator al sau este Dan Voiculescu. Orice atac al acestuia face mai mult decit mii de afise electorale in favoarea presedintelui.

Cum sa scapati, dragii mei liberali, de pedeapsa presedintelui cu Norica Nicolai in primele rinduri, cu Morega la sfat de taina cu premierul, cu inteligenta strategica a lui Puiu Hasotti si Relu Fenechiu. Cum sa scapati de Traian Basescu cind il aveti in partid pe Chiuariu si nu pe Monica, pe Paul Pacuraru si nu pe liberalul Cristian Preda. Pe Remes si nu pe Ionut Popescu. Cum? L-am auzit zilele trecute pe Cristian Tudor Popescu spunind ca presedintele mai are doar zece procente sustinere prin presa. Parea sa ne spuna: putina rabdare, baieti, si scapam. Va spun, ca om din afara redactiilor, ca nu veti scapa ani buni de cosmarul vostru si veti avea multa suparare de indurat de acum inainte si multa analiza antiprezidentiala de propovaduit pe sticla. De fapt, Traian Basescu este creatia lui Cristian Tudor Popescu, a lui Ion Cristoiu, a domnului aceluia cu laptopul, a fostului mare ziarist de la „Evenimentul zilei", a lui Vranceanu-Firea. Toti ar trebui sa primeasca de la presedinte posturi de ambasadori, nu Catalin Avramescu sau Traian Ungureanu. Va asigur ca nici unul nu veti scapa de el; il veti avea alaturi cu tot cu chelia Domniei sale, cu tot cu risul care nu va place, cu faptul ca le zice marinareste in timp ce, nu-i asa, protipendada politica vorbeste precum Titu Maiorescu. Am mai auzit o alta sustinere a presedintelui: spunea cu umor Gabriela Vranceanu-Firea, intr-o sueta ca de la intelectual la intelectual cu Dan Andronic, ca seful statului nu are cultura, in timp ce, vezi bine, a dumnealor o depaseste mult pe a dumnealui, atit de mult incit citesc din biblioteca in fiecare seara poeme de Edgar Lee Masters si propozitii din Wittgenstein. Va spun, dragilor hermeneuti plini de cultura, ca nu scapati de presedinte tocmai pentru ca altceva nu aveti in cuget si-n simtiri decit sa scapati de el. Nu asa trebuie. E vremea sa iesiti din obsesii si atunci ar mai fi o sansa. Altfel va trebui sa intrati in stafful lui electoral.

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara.