La o saptamåna de la atentatele esuate din Londra si Glasgow, autoritatile din Marea Britanie au adus in fata tribunalului un prim acuzat pentru alerta terorista din cele doua orase, dar expertii britanici avertizeaza ca Regatul Unit este in c
La o saptamåna de la atentatele esuate din Londra si Glasgow, autoritatile din Marea Britanie au adus in fata tribunalului un prim acuzat pentru alerta terorista din cele doua orase, dar expertii britanici avertizeaza ca Regatul Unit este in continuare vizat de numeroase comploturi. La o zi dupa comemorarea a doi ani de la atentatele din 7 iulie, presa de la Londra dezvaluie ca atacul esuat din Glasgow a fost pregatit in India.

Peste 100 de suspecti urmeaza sa fie judecati de tribunale din Marea Britanie pentru presupuse acte de terorism, o cifra fara precedent in istoria moderna a tarii, afirma Eliza Manningham-Buller, fost director al MI5 (serviciul de informatii interne), relateaza Sunday Telegrap. „Marea Britanie este vizata de numeroase comploturi, confruntandu-se cu un risc terorist fara precedent. Exista riscul real al unui complot cu arme chimice, radiologice sau chiar nucleare“, a subliniat expertul britanic.

Printre cele 40 de comploturi teroriste anchetate si care urmeaza sa ajunga in justitie se numara si cel privind rapirea si executarea in fata camerelor de luat vederi a unui militar britanic, precum si cel de deturnare a unor curse transatlantice. „Procesul de radicalizare a tinerilor musulmani, care include expunerea la mesajul radical, insusirea unor atitudini extremiste si participarea activa la comploturi teroriste, este ingrijorator de rapid“, explica Eliza Manningham-Buller, subliniind ca este esential ca Guvernul sa incerce sa le schimbe atitudinea celor care instiga la extremism. Avertismentele expertului britanic au fost facute la numai o zi dupa ce justitia de la Londra l-a inculpat oficial pe medicul irakian Billal Abdullah pentru atacurile esuate de la Londra si Glasgow.

Bangalore, cuibul atacatorilor
Pe de alta parte, politia indiana se afla in cautarea a 12 persoane care se afla in Bangalore, oras din sudul Indiei, de unde sunt originari trei dintre suspectii retinuti in legatura cu atacurile esuate din Marea Britanie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.