O persoana a murit, iar alte opt au fost grav ranite, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa explozia unui obuz in apropierea localitatii Comanesti, din judetul Bacau. Evenimentul a avut loc langa cabana Tulburea, cand un grup de tineri a descoperi
O persoana a murit, iar alte opt au fost grav ranite, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa explozia unui obuz in apropierea localitatii Comanesti, din judetul Bacau. Evenimentul a avut loc langa cabana Tulburea, cand un grup de tineri a descoperit un proiectil din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Obuzul a explodat dupa ce a fost scapat din mana de tanarul care l-a descoperit, Bogdan Pricopie, deflagratia ucigandu-l pe Stefan Florea, in varsta de 23 de ani, care sarbatorea cu colegii sai absolvirea Academiei de Politie. Prietenii acestuia au fost grav raniti, fiind transportati de urgenta la Spitalul din Moinesti. Potrivit anchetatorilor, Bogdan Pricopie a gasit, in jurul orei 09:30, un proiectil in preajma locului de cazare si a vrut sa-l arate si colegilor sai. Explozia a survenit dupa ce tanarul a scapat proiectilul din mana. Surse din politie au declarat ca un grup muncitori forestieri au gasit proiectilul si l-au abandonat langa cabana fara sa anunte autoritatile.
Degete amputate
In urma nefericitului eveniment, un elicopter SMURD a transportat patru dintre raniti la clinici specializate din Bucuresti, Iasi si Targu Mures. Bogdan Pricopie, tanarul care a gasit proiectilul si a incercat sa-l arate colegilor sai de petrecere, a fost transportat cu un elicopter SMURD la o clinica din Bucuresti, Oana Haraba, cu pometii tumefiati de schije, a fost dusa la randul sau cu un elicopter SMURD la Iasi, iar Constantin Boscan a plecat, tot cu un elicopter SMURD, catre o clinica din Targu Mures. Cristina Dovan a ramas sub ingrijirea medicilor din Moinesti. Alti patru tineri, dupa ce au primit ingrijiri medicale pentru rani mai usoare la Moinesti si Comanesti, au fost externati in cursul zilei de ieri. Bogdan Pricopie a fost operat in cursul noptii de sambata spre duminica la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti. Doctorul Bogdan Oprita a explicat, citat de Rompres, ca tanarul a fost operat pentru traumatism cranio-cerebral mediu, mai multe plagi la nivelul membrelor inferioare si i-au fost amputate degetele de la piciorul stang. "Operatia a durat foarte mult, iar pacientul se afla acum la terapie intensiva. Starea sa este in continuare grava, chiar daca s-a intervenit pentru plagi", a adaugat medicul.
Filmul tragediei
Cristina Dovan, din Caracal, unul dintre supravietuitorii exploziei, a povestit tragica intamplare: "Dupa ce servisem micul dejun si cafeaua, ne instalasem toti la plaja pe o pajiste din preajma cabanei. La un moment dat a aparut Bogdan Pricopie ducand in mana un proiectil pe care ne indemna sa-l vedem. Speriati, unii dintre noi au sarit de pe paturi cand acesta se afla la vreo 3-4 metri de noi. I-am strigat toti sa lase proiectilul din mana, s-a emotionat probabil de strigatele noastre, s-a impiedicat si l-a scapat din mana. In clipa urmatoare s-a produs o explozie si l-am vazut pe Stefan Florea, cel care ne invitase la petrecere, cu fata si corpul distrus de schijele proiectilului. Eu am fost lovita doar la picior, dar cativa din colegii de-ai mei, care se ridicasera in picioare - Constantin Boscan, Oana Haraba - au fost raniti mai grav la fata. De asemenea, a fost lovit tare la picior, pierzandu-si laba piciorului drept, si cel care adusese bomba, Bogdan Pricopie, dar viata sa se pare ca nu este in pericol. Dupa aceea, nu mai stiu aproape nimic din ce s-a intamplat. Imi raman in minte doar tipetele celor cu care incercam sa sarbatorim un moment fericit, transformat intr-unul tragic".
Zece explozii controlate
Pe Valea Trotusului, unde se gaseste si Cabana Ciobanus, in ultimii zece ani au fost gasite intamplator de populatie circa 50 de asemenea proiectile. Din fericire, pana acum, toti cei care le-au vazut, au semnalat prezenta lor. Acesta este primul caz, in ultimii zece ani, in care o persoana isi pierde viata ca urmare a descoperirii accidentale de bombe, proiectile sau cartuse provenind din cele doua razboaie mondiale. "Este surprinzator ca oamenii simpli, locuitori ai satelor au stiut ce sa faca intr-o atare situatie, pe cand niste tineri instruiti au putut sa trateze cu superficialitate tragica prezenta proiectului", a declarat citat de Rompres, colonelul Mihai Simionescu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau. Numai in acest an lucratorii specializati ai institutiei au executat zece explozii controlate cu bombe, proiectile si gloante ramase in pamant dupa cele doua mari conflagratii mondiale, Valea Trotusului fiind locul unde s-au dus acerbe lupte in cele doua razboaie, a explicat Simionescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.