Numaratoarea inversa pentru Jocurile Olimpice de vara de la Beijing a inceput, doar un an despartindu-ne de startul primelor intreceri din cadrul marii competitii din China. In intervalul de timp ramas, principalul obiectiv al sportivilor din intreag
Numaratoarea inversa pentru Jocurile Olimpice de vara de la Beijing a inceput, doar un an despartindu-ne de startul primelor intreceri din cadrul marii competitii din China. In intervalul de timp ramas, principalul obiectiv al sportivilor din intreaga lume va fi obtinerea biletelor de participare la JO. Lupta pentru calificarea la confruntarile olimpice, care abia incepe, se anunta foarte dura, pana acum putini fiind cei care au reusit sa-si asigure prezenta la JO din 2008. In ceea ce priveste participarea reprezentantilor Romaniei sub semnul celor cinci cercuri olimpice, specialistii nostri sunt ingrijorati, majoritatea preconizand rezultate mai slabe decat la Sydney, in 2000, sau Atena, in 2004. Inainte cu un an de startul JO din 2008, Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, nu este insa deloc ingrijorat.

>> Sunteti pesimist in ceea ce priveste participarea Romaniei la Jocurile Olimpice de la Beijing tinand seama ca majoritatea specialistilor apreciaza ca sansele Romaniei de a obtine medalii olimpice la Beijing sunt mult mai mici decat la ultimele doua editii ale Jocurilor Olimpice?
- Cu cat ne apropiem de startul Jocurilor Olimpice de la Beijing sunt mai preocupat, dar in nici un caz ingrijorat. De pesimism nici nu poate fi vorba pentru ca nu-mi place acest cuvant, care de altfel nici nu ar trebui sa existe in vocabularul unui sportiv. Realist vorbind, sa recunoastem insa ca, cel putin in momentul de fata, nu avem un lot de calibrul celui cu care ne-am prezentat la Atena de pilda. Prin urmare, este posibil ca rezultatele sa nu se ridice la nivelul celor din 2004. Apoi chinezii, care in general sunt in top in clasamentele pe medalii, ambitionati de faptul ca evolueaza pe teren propriu, vor incerca sa se autodepaseasca si cred ca vor lua multe medalii de la toata lumea, nu numai de la noi.
>> Ce mai are de facut Comitetul Olimpic si Sportiv Roman in anul care a ramas pana la startul marii competitii?
- Din fericire, la ora actuala, din punctul nostru de vedere lotul ar putea pleca si maine spre China, la modul figurat vorbind evident. Toate parteneriatele au fost demult incheiate si au fost comandate echipamentele pentru membrii delegatiei, s-au asigurat transportul, cazarea, masa. In anul care a ramas nu ne mai ramane decat sa dimensionam lotul care va participa la competitie. Practic, din aceasta luna incepe adevarata batalie pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, intrecerile unde sportivii isi vor putea realiza baremurile olimpice urmand a se desfasura pana in iulie anul viitor.

>> In momentul de fata acordati mai mult credit, vizavi de obtinerea medaliilor olimpice, unor anumiti sportivi sau discipline?
-- Cred ca, la fel ca intotdeauna, vom putea conta pe gimnastica, atletism, canotaj, kaiac-canoe, scrima, natatie, box, judo, lupte si tir. Cat despre sportivi, cred ca toti cei care isi vor castiga dreptul de a concura la Beijing vor avea sanse egale, pentru ca toti vor merge acolo cu gandul la medalii. Cine ar fi putut spune cu un an inainte de startul intrecerilor olimpice ca Oana Pantelimon ( n.r. - bronz la saritura in inaltime la JO de la Sydney din 2000) sau regretata Maria Cioncan ( n.r. - bronz la 1500 m la JO de la Atena din 2004), de pilda, vor urca pe podium? Am mare incredere in handbalul feminin, care se afla intr-o crestere valorica semnificativa, si trebuie sa recunosc ca sunt convins ca gimnastica, disciplina unde de ani de zile obtinem constant intre cinci si zece medalii, va fi din nou in top.

>> Sunteti multumit de modul in care se deruleaza pregatirea la toate disciplinele noastre olimpice, de tehnicienii care coordoneaza loturile?
- Nu comentez acest aspect pentru ca noi, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, nu putem impune federatiilor ce antrenori sau ce planuri de pregatire sa urmeze. Cel mult sugeram anumite directii. Exista comisia tehnica olimpica, a carei menire este sa studieze si sa aprobe sau sa respinga planurile de pregatire ale loturilor prezentate de federatii, dar autoritatea noastra se opreste aici.

>> Cat de important este parteneriatul semnat in premiera cu Statele Unite ale Americii?
- Cred ca este o mare reusita. Faptul ca ne vom putea pregati cu americanii, care se vor lupta cu siguranta cu chinezii pentru primul loc in topul pe medalii, va fi mai mult decat benefic. Vom avea la dispozitie aceleasi baze de antrenament cu ei, iar componentii loturilor noastre vor putea fura, intre ghilimele bineinteles, pentru ca principiul este valabil si viceversa, secretele americanilor. Va fi un schimb de experienta in urma caruia si noi, si americanii nu vom avea decat avantaje.

>> Vor fi chiar asa de speriat chinezii?
- Sincer, cred ca toata lumea se sperie de chinezi, dar va fi o lupta mult mai echilibrata decat se anticipeaza. De ce n-ar mai fi la fel de buni americanii, sau rusii, sau australienii, de pilda, pentru ca la fel cum s-au pregatit chinezii asa s-au antrenat si adversarii. Cred doar ca luptele vor fi mult mai spectaculoase, la fel ca si rezultatele, pentru ca rezultatele de exceptie se nasc din marile adversitati. Prin urmare, cred ca spectacolul sportiv va avea de castigat.

>> In ultimii ani s-a inregistrat o scadere a numarului de recorduri doborate la nivel mondial si olimpic. Credeti ca are vreo legatura cu intensificarea luptei antidoping pe plan mondial?
- In opinia mea, pur si simplu ne-am atins limitele fiziologice. Este foarte posibil ca la Beijing sa nu fie doborate atatea recorduri ca la editiile anterioare ale Jocurilor Olimpice, dar acest lucru nu va diminua cu nimic importanta competitiei si nu va scadea calitatea spectacolului.

>> Care considerati ca este cea mai mare realizare a COSR de dupa Atena?
- Ridicarea complexului sportiv de la Izvorani, care anul viitor, cu exceptia noului hotel, va fi gata, este una dintre grandioasele noastre realizari. De asemenea, infiintarea Polului Romania, prin care am creat identitatea echipei olimpice cu cativa ani inainte de startul intrecerilor de la Beijing, este o alta mare reusita. Americanii vorbesc intotdeauna despre echipa lor, lucru pe care il putem face si noi in momentul de fata, dupa ce am creat aceste poluri.

>> Veti pleca spre Beijing
de la Izvorani asa cum ati anuntat inca de anul trecut?
- Deplasarea la Jocurile Olimpice de anul viitor se va realiza in cateva etape, pentru ca sportivii intra in competitie la date diferite, dar grosul delegatiei cu siguranta va pleca de la Izvorani. Chiar daca noul hotel nu va fi gata la ora respectiva, in momentul de fata dispunem de peste o suta de locuri de cazare, ceea ce va fi suficent pentru primul lot, care va fi si cel mai numeros, ca de fiecare data.
"Echipa pentru acum, nu pentru 2012!"
>> Care vor fi principalele criterii de alcatuire a lotului olimpic?
- Vom merge exclusiv pe calitate. Toti sportivii care isi vor realiza baremurile A (n.r. - barem cu grad de dificultate mai mare, care permite tarilor participante la jocurile olimpice sa inscrie cel mult doi sportivi in fiecare proba, spre deosebire de baremul B, cu grad de dificultate mai scazut, ce permite inscrierea unui singur sportiv pe proba) vor fi selectionati in echipa olimpica, indiferent ca va fi vorba de zece sau de doua sute. Nu vom deplasa in China decat cei mai valorosi sportivi ai nostri.

>> S-a pus la un moment dat problema sa acceptati in lot si sportivi tineri care si-au realizat doar baremul B, doar pentru a-i pregati pentru editia Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra.
- Nu trebuie sa ne pacalim singuri. Sa fim realisti si sa acceptam ca este putin probabil sa existe juniori care sa poata obtine baremurile B, deci nu poate fi vorba de a creste copii pentru Londra. NU putem merge sa ne facem de ras, pentru ca avem un blazon de aparat. Sa nu uitam ca la Sydney am fost intre primele zece natiuni in clasamentul pe medalii!


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.