Stabilit in Germania, Emil Ciocoiu este un pictor roman consacrat, ca
Stabilit in Germania, Emil Ciocoiu este un pictor roman consacrat, care a cunoscut succesul in aproape intreaga lume, prin expozitii personale sau de grup. Anul acesta a revenit in Romania, dupa o absenta de peste zece ani, cu o expozitie intitulata "Natura, Omul, Universul", care a impresionat publicul roman. Nascut la Targu-Jiu in 1948, pictorul a absolvit Institutul "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, promotia 1974, la clasa profesorului Gheorghe Saru. Intr-o maniera pointilist-abstracta, Emil Ciocoiu a construit o lume a deschiderii si intelegerii cu mesaj ecumenic, amintind de expresionistii francezi.
EVOLUTIE. In cautarile sale plastice se remarca o evolutie de la plecarea din Romania, din 1980. Ciclul "Campiile infinite" surprinde perioada in care "cautam lumina intr-o perspectiva a zborului", spune artistul. Una dintre lucrarile impresionante din acest ciclu este "Nesfarsit albastru", pictata in 1983. Urmeaza perioada amfiteatrelor si a cautarilor spirituale mai adanci. "Amfiteatru inseamna speranta, bucurie, comunicare, pornind de la cel antic si ajungang la cel modern", afirma artistul. Urmeaza perioada 2002-2007, cu tablouri ca "Strada in Bucuresti", "Grande Place", "Si lumina invinse intunericul", "Strada din Bruxelles", "Strada in Aachen", "Quantum" etc. Cu aceste tablouri de dimensiuni mari, in 2002, cand Romania se pregatea sa fie invitata sa adere la Alianta Nord-Atlantica, Emil Ciocoiu a deschis o expozitie personala la Cartierul General al NATO de la Bruxelles. De asemenea, in 2006, inainte de aderarea la Uniunea Europeana, pictorul a contribuit la acest efort general cu o remarcabila expozitie desfasurata la sediul Comisiei Europene, de la Bruxelles. O alta tema preferata de pictor este cea a pacii, realizata de comunicarea dintre cele patru religii. Astfel, lucrarile "Iudaism", "Crestinism", "Islamism" si "Budism", toate realizate in 1992, sunt directionate de o axa luminoasa, realizata pe mijlocul crucii, simbolizand intelegerea intre oameni.
SIMBOLURI. Prin vraja combinatiilor sale de culori, lumina, simboluri, Emil Ciocoiu reuseste sa creeze o opera originala al carei scop este intelegerea universala. Spirala, cupola, zborul, focul sunt doar cateva motive cu ajutorul carora pictorul reuseste sa exprime aspiratia spre lumina, devenirea, zborul omenirii si deschide o poarta spre o lume a fanteziei si a visului. In luna august il asteptam pe artist sa revina in Romania cu o expozitie de grup, alaturi de alti artisti din Diaspora.
Despre autor:

Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Tarot online: De ce s-a distanțat de tine?
Sursa: kudika.ro
-
Manichiura iernii este MANICHIURA ALBĂ inspirată de acest anotimp! 25 de...
Sursa: garbo.ro
-
Câștigătorii Future Banking Gala 2023
Sursa: futurebanking.ro
-
Cristian Sălceanu, fost director Bolt, devine Country Manager la Sezamo
Sursa: retail.ro
-
Iveco și-a împrospătat toată gama în urma unei investiții record de 1 mld. euro
Sursa: wall-street.ro