Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, in primul interviu TV dupa referendumul din 19 mai, ca va cere Guvernului sa prezinte sursele de finantare din care va fi sustinuta cresterea pensiilor prevazuta de legea recent adoptata de Parlamen

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, in primul interviu TV dupa referendumul din 19 mai, ca va cere Guvernului sa prezinte sursele de finantare din care va fi sustinuta cresterea pensiilor prevazuta de legea recent adoptata de Parlament.
El a precizat ca, potrivit Constitutiei, la adoptarea unor legi care presupun cresteri de alocari bugetare, cum este cazul cresterii pensiilor, trebuie definite sursele de finantare.
Presedintele a tinut sa sublinieze ca Parlamentul "se afla in afara Constitutiei", pentru ca in legea de crestere a pensiilor nu se specifica sursele din care aceasta se va realiza.
Basescu a adaugat ca "prioritatea zero" asumata de actuala guvernare este cresterea alocarii bugetare pentru educatie si ca trebuie gasit un optim care sa permita atat rezolvarea problemei pensiilor, cat si pe cea a educatiei.
Intrebat daca in aceste conditii va refuza sa promulge legea de crestere a pensiilor, Basescu a raspuns: "Nu am spus asta".
Basescu a declarat ca se teme ca cei sase milioane de pensionari ar putea fi pacaliti si ca va fi extrem de exigent cu Guvernul la prezentarea surselor de finantare pentru cresterea pensiilor.
Potrivit sefului statului, o solutie pentru rezolvarea problemei pensionarilor ar fi fost ca acestia sa plateasca energia electrica la pretul la care o primeste patronul companiei Energy Holding. El a reprosat Guvernului ca problema energiei, despre care s-a vorbit un an de zile, nu a fost rezolvata.

"Tariceanu nu este suficient de important"

In opinia sefului statului, premierul Calin Popescu Tariceanu este departe de a fi principalul sau adversar politic si acesta nu este suficient de important pentru a-i fi contracandidat. Basescu a subliniat ca, din punctul de vedere al capacitatii de a fi un competitor, Tariceanu nu este un adversar politic pentru el.
In opinia presedintelui, ar fi fost un gest de onoare din partea premierului ca acesta sa demisioneze dupa esecul inregistrat la referendumul din 19 mai. El l-a acuzat pe Tariceanu ca s-a aliat cu Ion Iliescu si cu Viorel Hrebenciuc pentru suspendarea sa, desi in campania electorala fusese adversar politic al acestora. Seful statului a mentionat ca un demnitar japonez a demisionat pentru "lipsa unui cuvant dintr-o declaratie", adaugand ca in acel caz a fost vorba despre un gest de onoare, fapt despre care nu se poate vorbi in cazul lui Calin Popescu Tariceanu. Basescu a intrebat, retoric, cum ar putea sa lucreze cu un om care s-a aliat cu adversari impotriva sa, adaugand ca lui ii este dificil sa lucreze cu un astfel de om, "care a pus la dispozitie Guvernul pentru suspendarea presedintelui".

"Dupa alegerile viitoare, premierul va fi de la PD"

"Daca as putea alcatui un guvern numai cu PD, as face-o. Este singurul partid care s-a reformat intern", a spus Basescu, adaugand ca PD este "maxim curatat", iar dupa alegerile parlamentare viitoare, premierul va fi "cu certitudine" din acest partid. El a afirmat ca PD nu face parte din "mafia politica" si ca acest partid a fost scos de la guvernare "pentru ca incurca".

Curtea Constitutionala are o influenta prea mare

Pe de alta parte, presedintele a spus ca prea multe decizii fundamentale sunt influentate de Curtea Constitutionala, el reprosand acesteia ca a validat votul Parlamentului de suspendare a sa, in conditiile in care el nu a incalcat Constitutia. Presedintele a reprosat Curtii ca a validat votul celor 322 de parlamentari care au decis suspendarea sa, desi el nu incalcase Constitutia. "Curtea Constitutionala avea posibilitatea sa stopeze un abuz", a spus Traian Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.