Cotatia leului nu mai depinde de evolutiile pietei interne, ci de cele ale pietelor din Viena si Londra si este rezultatul strict al unui joc speculativ, a declarat, ieri, la The Money Channel, directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.<
Cotatia leului nu mai depinde de evolutiile pietei interne, ci de cele ale pietelor din Viena si Londra si este rezultatul strict al unui joc speculativ, a declarat, ieri, la The Money Channel, directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.
Potrivit analistului, "intarirea leului poate continua pana cand se vor plictisi speculatorii straini, pana cand apar alte piete cu randamente mai mari, sau pana cand diferenta intre dobanda de referinta la leu si cea la euro scade foarte mult, ea fiind inca undeva in jur de 3% in prezent".
Directorul GEA a declarat ca nu poate face nici un fel de estimare a evolutiei cursului, pentru ca acesta nu depinde de evolutia pietei interne. "Avem deja de aproape un an emitatori de masa monetara in lei, care nu sunt in Romania, banci austriece sau englezesti, care au emis titluri de stat in lei", a explicat Voinea, care a mai adaugat ca "investitiile straine directe au scazut in primele patru luni cu 30%, cresterea economica a fost usor sub asteptari, 6%, fata de 6,5%, iar deficitul comercial s-a adancit cu 130%, in plus, exporturile aproape ca au stagnat, cu toate acestea, moneda nationala inregistreaza record dupa record".
De asemenea, directorul GEA a afirmat ca nu stie in ce masura va reusi Banca Nationala a Romaniei sa deprecieze leul in cazul in care va interveni pe piata valutara, pentru ca "BNR a micsorat deja de multe ori dobanda de politica monetara", iar banca centrala va trebui ca "pana la sfarsitul anului sa reduca si rezervele minime obligatorii, care sunt in mod evident prea mari si neconforme cu ce se intampla in Uniunea Europeana". Potrivit lui Liviu Voinea, este posibil ca BNR sa mai incerce o reducere a dobanzii de politica monetara, dar a precizat ca "nu mai are foarte multa masa de manevra, mai ales in conditiile in care inflatia ar putea reizbucni".
"Aprecierea asta care continua de doi ani si jumatate, cu o mica pauza in primavara anului trecut, nu poate sa mearga la infinit, pentru ca este ca o guma de mestecat. Se intinde, se intinde, dar nu se poate intinde la nesfarsit. Deci, la un moment dat, se rupe", a spus Voinea. El a adaugat ca nu este obligatorie o intoarcere a cursului la nivelul de acum doi ani si jumatate, dar este firesc sa apara o corectie.
Liviu Voinea a mai declarat ca este posibil ca aceasta situatie sa-i convina guvernului intr-o oarecare masura, pentru ca aprecierea cursului inseamna reducerea cheltuielilor cu dobanzile si cu datoria externa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.