Piata perifericelor de birou, unde sunt incluse imprimantele, copiatoarele si multifunctionalele, a inregistrat in primul trimestru al anului 2007 o valoare de 50 de milioane de dolari, in crestere cu 21,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, c

Piata perifericelor de birou, unde sunt incluse imprimantele, copiatoarele si multifunctionalele, a inregistrat in primul trimestru al anului 2007 o valoare de 50 de milioane de dolari, in crestere cu 21,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a ridicat la 139 milioane dolari, potrivit unui studiu realizat de compania International Data Corporation Romania. Din punctul de vedere al numarului de unitati periferice vandute, cresterea a fost aproape dubla, de 46,2%, ajungand la aproape 200.000 de unitati.

Multifunctionalele domina piata

Vanzarile de multifunctionale - circa jumatate din volumul pietei - au crescut semnificativ in prima parte a anului 2007, cu 57,6% fata de primul trimestru al anului 2006. Vanzarea multifunctionalelor a depasit pentru prima data vanzarile de imprimante.
Studiul arata ca perifericele multifunctionale, care pot indeplini mai multe sarcini, cum ar fi printarea sau copierea, au inceput sa domine piata si vor continua in acelasi ritm. Se apreciaza ca aceste echipamente vor inlocui copiatoarele si o mare parte a imprimantelor, ceea ce este considerat un semn de maturizare a pietei.
Vanzarile de imprimante sunt de asemenea in crestere, inregistrand cu 37 de procente mai mult in 2007 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Singurele dispozitive care au inregistrat o scadere au fost copiatoarele, ale caror vanzari s-au diminuat cu 25% si au ajuns sa reprezinte 0,3% din piata.
Primii trei jucatori de pe piata au fost HP, Canon si Lexmark, cei mai mari producatori de echipamente periferice, a caror cota de piata adunata a reprezentat 88% din punctul de vedere al unitatilor si 58,6% din punct de vedere valoric.
IDC prevede pentru urmatorii cinci ani o crestere constanta pentru acest segment, care va ajunge la 182 milioane de dolari, in 2011. Din punctul de vedere al tehnologiilor utilizate pentru imprimare, cel mai spectaculos va urca segmentul laser color, care devine mai popular datorita scaderilor semnificative de pret, precum si a ritmului ridicat cu care apar noi modele pe piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.