Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, sambata, la finalul primei parti a lucrarilor Delegatiei Permanente a PNL de la Brasov, ca marirea pensiilor este o consecinta fireasca a cresterii economice, pentru al treilea an consecutiv.
Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, sambata, la finalul primei parti a lucrarilor Delegatiei Permanente a PNL de la Brasov, ca marirea pensiilor este o consecinta fireasca a cresterii economice, pentru al treilea an consecutiv.

“Ce sa facem, daca economia creste, sa nu marim pensiile, pentru ca sa nu poata PD sa ne acuze ca suntem populisti? Nu. Atata vreme cat economia ne-o permite, o vom face, in limitele in care nu periclitam stabilitatea macroeconomica. Este o asteptare clara, la nivelul populatiei, pentru a duce un trai decent. Acest efort va continua si in 2009. Este o parte din ceea ce trebuie sa se faca si este o masura corecta, social si economic. Nu s-a dat nici prea mult, nici prea putin, s-a dat 43%, pentru ca atat s-a putut, dupa calculele Ministerului de Finante si ale Ministerul Muncii. Bugetul de pensii creste, pentru ca nivelul salariilor creste si pentru ca a crescut si volumul de contributii la buget”, a sustinut Tariceanu, citat de Rompres.

Premierul a tinut sa dea o replica, dupa criticile democratilor cu privire la masurile luate pentru marirea pensiilor.

“Una din criticile care este facuta la adresa PNL din partea PD este aceea ca problema pensiilor este o masura populista sau cu caracter electoral. Aduc aminte ca Guvernul din care a facut parte si PD-ul a luat hotararea majorarii pensiilor in anul 2007, tot cu 1 ianuarie, asa cum hotaram si cu anul 2008, deci nu e o masura cu caracter electoral. Le garantez tuturor pensionarilor ca nu voi renunta la aceasta masura de majorare a pensiilor, fie ca e vorba de agricultori, fie ca este vorba de pensii din sistemul public de pensii. Daca PD ar mai fi fost la guvernare, masura nu ar mai fi fost populista”, a apreciat Tariceanu.

El a dat un raspuns si celor care au spus ca masura privind contributia sociala nu e o masura liberala, pentru ca ar afecta 18.000 de oameni care castiga peste 6.500 de lei. Tariceanu a spus, in acest caz, ca “ar fi o tragedie daca PNL s-ar adresa numai acestui grup de 18.000 de oameni”.

“Ne preocupa sa aratam ca avem responsabilitatea tuturor segmentelor sociale. Masurile Ministerului de Finante si Ministerului Muncii urmeaza sa se aplice, am hotarat sa punem aceasta cota de contributie sociala pentru toate castigurile. Facem un gest corect de a aplica aceeasi cota de contributii sociale la toate castigurile. E un principiu de solidaritate pe care functioneaza si UE, si Romania e membra a Uniunii. E normal ca toti cei care castiga sa contribuie”, a mentionat presedintele PNL.

Premierul i-a reprosat presedintelui PSD, Mircea Geoana, ca “e o minciuna sfruntata ca incearca sa-si atribuie aceasta masura”.

Ministrul economiei si finantelor, liberalul Varujan Vosganian, a tinut sa sublinieze ca Guvernul mai are - pe langa mediu, infrastructura, invatamant si pensii - obligatia de a indeplini obiectivul diminuarii diferentelor dintre mediul urban si mediul rural.

“Avem 6.000 de miliarde de lei care se indreapta catre mediul rural. Putem moderniza cca. 5.000 km de drumuri rurale si judetene. In 2010, vom termina actiunea de modernizare a scolilor din mediul rural, dar si cresterea nivelului de trai in mediul rural, prin crearea de ferme si industrializarea agricola. Mai vizam ridicarea nivelului de trai al pensionarilor din mediul rural, unde vom majora cu 50% pensiile taranilor”, a spus Vosganian.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin