Ofiterului in retragere Constantin Gheorghe, presedintele filialei Constanta a Asociatiei Veteranilor de Razboi, i se imputa savar-sirea unor grave infractiuni, cum ar fi delapidare, fals si uz de fals. Acuzatiile vin din partea colegilor sai, cinci
Ofiterului in retragere Constantin Gheorghe, presedintele filialei Constanta a Asociatiei Veteranilor de Razboi, i se imputa savar-sirea unor grave infractiuni, cum ar fi delapidare, fals si uz de fals. Acuzatiile vin din partea colegilor sai, cinci fosti militari de cariera care au luptat pe fronturile celui de-al doilea razboi mondial. Acestia sunt colonelul Ionel Marculescu, col. Gheorghe Cavalioti, col. Ghoerghe Chirea, col. Ion Ursac si plutonier adjunct Petre Tomnaru, iar la sfarsitul anului 2005 faceau cu totii parte dintr-un Comitet Judetean care avea ca obiectiv controlul financiar al activitatii Asociatiei. In timpul unei verificari de rutina, cenzorul Marculescu a constatat ca in perioada ianuarie- septembrie 2005 presedintele a delapidat suma de 24 de milioane lei. Potrivit raportului intocmit de cenzor, colonelul Gheorghe a incasat de la 120 de veterani cotizatia anuala de cate 350.000 de lei, intocmind chitante in dublu exemplar. Presedintele nu a folosit insa indigo, astfel ca in originalul dat veteranului, aparea suma de 350.000, in timp ce in copie era trecuta alta suma, de 150.000 de lei. Aceasta copie intocmita in fals era predata la Casieria Centrala a Asociatiei si trecuta in evidentele contabile. Potrivit celor cinci membri ai comitetului, in acest fel, presedintele ANVR a obtinut un "plus" ilicit de 24 de milioane de lei, pe care i-a folosit in interes personal. Veteranii spun insa ca suma delapidata de presedinte ar fi mult mai mare, el folosind astfel de practici si in perioada 1998-2004. Cand cenzorul Marculescu a cerut actele de casa pentru aceasta perioada, el a fost refuzat de contabil, care i-a spus ca asa ii ordonase presedintele.

Musamalizare
si represalii
Raportul cenzorului a fost analizat in Biroul Executiv al ANVR Constanta pe 23.11.2005. Faptele erau foarte clare, astfel ca s-a decis ca presedintele sa fie scos imediat din randurile Asociatiei. Colonelul Gheorghe si-a recunoscut fapta dar a motivat ca acei bani urmau sa fie folositi pentru un monument, scuza absurda din moment ce filiala avea destui bani, in conturile bancare, aproape un miliard de lei. Presedintele si-a depus demisia, aceasta fiind imediat aprobata. Presedintele a plecat insa de graba la Bucuresti, la Asociatia Nationala, unde presedintele "pe tara", prietenul sau, general Marin Dragnea i-a respins cererea, desi "avizul" sau nu era necesar atat timp cat Biroul Executiv de la Constanta luase deja o decizie. Cenzorii spun ca Dragnea a primit mereu diverse atentii de la Gheorghe si la un moment dat un nepot al generalului a stat doua saptamani la mare, pe banii generalului. Dragnea a intervenit asadar personal pentru rezolvarea situatiei de la Constanta si a trimis doi colegi sa verifice inca o data informatiile primite.
Ofiterii Angheloiu si Dobrin vin in februarie 2006 si dupa o ancheta rapida ajung la concluzia comoda ca nu s-a furat nimic. Ramas pe functie, presedintele Gheorghe trece imediat la represalii si ii indeparteaza din conducerea asociatiei pe trei dintre cei care il acuzasera, pe cenzorul Marculescu si pe membrii Ursac si Tomnaru. Dupa destituirea lor abuziva, cei trei au decis sa faca public tot acest scandal. In urma cu trei luni, la IPJ Constanta a fost depusa o plangere penala impotriva presedintelui Gheorghe acuzandu-l de delapidare, fals si uz de fals. Generalul Gheorghe se considera nevinovat, mai ales ca intre timp a acoperit prejudiciul de 24 de milioane. Problema este ca aceasta acoperire nu sterge cu buretele faptele penale, care nu s-au prescris. Plangerea depusa impotriva presedintelui este inca in lucru. Pe langa aceste acuze aduse presedintelui, cenzorul Marculescu si colegii sai mentioneaza si alte nereguli. Ei spun ca intr-un singur an gen. Gheorghe a organizat pe banii Asociatiei patru excursii in Delta, in care au mers insa rude si apropiati ai sai si foarte rar, cei care aveau efectiv dreptul, anume veteranii de razboi.

Replica acuzatului
Generalul Constantin Gheorghe sustine ca nici una dintre acuzatiile care i s-au adus nu este adevarata, totul fiind de fapt o scorneala a unor membri indepartati din asociatie, din cauza comportamentului lor. "Este vorba despre trei oameni care au facut reclamatii. Toata povestea a inceput la Seimeni, unde eu sunt cetatean de onoare si unde mi-am luat angajamentul sa ridic o troita in cinstea eroilor din al doilea razboi mondial. La Seimeni avusesera probleme mari cu inundatiile si am convenit ca noi sa le dam banii pentru troita si apoi sa ii recuperam. Cenzorul minte, nu este vorba de nici o delapidare, cele 24 de milioane de lei fusesera depuse in contabilitate, pentru Seimeni, cu 45 de zile inainte ca cenzorul sa isi termine raportul. Acuzatiile aduse generalului Dragnea, presedintele ANVR, sunt de asemenea false si rauvoitoare'', a mai declarat presedintele filialei Constanta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.