Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman a organizat la inceputul lunii in sediul primariei expozitia pictorului maghiar Munkacsy Mihaly si s-a folosit de acest prilej pentru a taxa jurnalistii nemultumiti de faptul ca la manifestare au fost
Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman a organizat la inceputul lunii in sediul primariei expozitia pictorului maghiar Munkacsy Mihaly si s-a folosit de acest prilej pentru a taxa jurnalistii nemultumiti de faptul ca la manifestare au fost invitati doar oficialitati maghiare. Intr-un interviu acordat postului de radio Fan FM, Raduly Robert Kalman afirma: "nu cred ca trebuie luate in considerare aceste lucruri, sunt oameni pe care ii deranjeaza aceste chestiuni. As dori sa vin cu un exemplu: alaltaieri a fost ales Sarkozy in functia de presedinte al Frantei, dupa care au si inceput incendierile. Cine au fost faptasii? Pai imigrantii. Aceeasi situatie se gaseste si aici in Tinutul Secuiesc. Noi ne organizam in mod demn sarbatorile, participam cu demnitate la toate acestea. Pe cine deranjeaza acest lucru? Pai pe imigranti! Asa ca nu trebuie sa luam in serios aceste lucruri. CNA a reactionat, Gasparik Attila afirmand fata de declaratiile lui Kalman ca a fost vorba de o aluzie jignitoare "inclusiv pentru cineva nascut la Targu Mures, creandu-se astfel premisele unui caz de discriminare". Raduly Robert Kalman si-a pastrat pozitia declarand senin: "cine se simte imigrant si este afectat, acela chiar este imigrant, oamenii de obicei se simt afectati numai de ceea ce este adevarat". Pentru primarul din Miercurea Ciuc, cetatenii de etnie romana din orasul sau sunt pur si simplu niste imigranti.
Publicatia bilunara "Europai-Ido" din Covasna a publicat luna trecuta sub titlul "Ingrijorare romaneasca fermecatoare" un articol in care se amesteca de-a valma iredentismul, anti-semitismul si glorificarea personalitatii lui Horthy. Practic sunt incalcate toate paragrafele legii pentru combaterea discriminarii - probabil tocmai acesta a fost scopul respectivei scriituri. Reproduc cateva fragmente: "Cat de marinimoasa era dezvoltarea si in era lui Ceasca, daca era vorba de faptul ca, sub acest pretext, se poate intinde mizeria Moldovei pe pamantul Transilvaniei. Azi vedem ca s-au intins in Tara Transilvaniei, ca apa care se infiltreaza. Au invadat spatiul vital maghiar. Au venit sa ocupe ce era gata facut, precum vrabiile cuiburile randunicilor. Ne sufoc".
Apologia regimului horthyst la gramada cu aluzii anti-semite: "Asta este grija si binecuvantarea! Comparativ cu acestea, unde se situa epoca-Horthy? Scuzati-ma ca amintesc din nou de acea figura iredentista (de ar exista acum o singura astfel de figura la Iudapesta, pentru a curata-inlatura de acolo intregul bagaj iudeo-bolsevist, deoarece tot ceea ce priveste lipsa de aparare a maghiarilor ramasi in afara granitelor si, datorita acesteia, asuprirea lor dezlantuita, se hraneste din lasitatea, nepasarea politicii de azi, nemaghiara, renegata, care chiar ii uraste pe maghiari". "Suntem bine daca nu vedem pe niciunul dintre voi. Aici ar fi nevoie de un zid berlinez, pentru a nu mai veni aici niciunul dintre voi. Sunteti deja destui. Pastrati udemereul, cu par cu tot, cu bela-maraitorul, cu gyurka-scarbosul si lasati-ne in pace".
Uniunea Europeana ar trebui sa primeasca la scrisorile UDMR niste anexe cu astfel de exemple din presa maghiara din Romania pentru a vedea pana unde merge "libertatea de exprimare". In orice caz, manifestarile de acest gen nu corespund standardelor europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.