Evenimentul cel mai asteptat al anului 2007, din perspectiva comunitatii pietei de capital din Romania, este introducerea derivatelor la Bursa de Valori Bucuresti.
Desi de la BVB nu s-a mediatizat inca nici una dintre caracteristicile pe care le
Evenimentul cel mai asteptat al anului 2007, din perspectiva comunitatii pietei de capital din Romania, este introducerea derivatelor la Bursa de Valori Bucuresti.
Desi de la BVB nu s-a mediatizat inca nici una dintre caracteristicile pe care le va avea futures-ul pe indicele BET, din discutii si franturi de declaratii putem totusi sa ne formam o imagine de ansamblu. si, de ce sa nu recunoastem, lucrurile au fost facute cu cap si, daca implementarea lor in practica se va ridica la inaltimea planului teoretic, bursa merita aprecieri. Asta pentru ca nu a copiat un model pe care il avea deja de la Bursa de la Sibiu, ci a venit cu un proiect si o abordare noua pentru Romania, copiata de la marile burse de profil din afara.
Bursa de Valori Bucuresti a avut intelepciunea sa asculte de cei care au practicat pe cont propriu tranzactii cu instrumente futures la marile burse ale lumii si sa creeze mecanisme similare si la noi. Asa se face ca vom avea, o data cu futures-ul, si un indice nou, cu o formula de calcul moderna, care sa permita ajustarea automata in cazul situatiei platilor de dividende, a majorarilor de capital social, splitarilor sau consolidarilor de valoare nominala a actiunilor din componenta indicelui. In plus, vom avea un mecanism flexibil si dinamic de clearing si ordine de tip stop loss. Cel mai important dintre toate insa este faptul ca vom avea institutia market-makerului. Aceasta va garanta oricui tranzactioneaza futures ca isi poate deschide si inchide pozitiile in orice moment al sedintei de tranzactionare, la o diferenta foarte mica de cotatia la care s-a facut ultima tranzactie. Asa se va genera lichiditate si se va asigura o piata ordonata. Singurul lucru care deranjeaza este ca BVB a decis ca, timp de cateva luni de la lansarea derivatelor, sa se poata tranzactiona doar futures pe indicele BET. Indicele BET a fost destul de putin volatil, plictisitor chiar pe alocuri si dificil de intuit ca directie din cauza lipsei de omogenitate si comportamentului diferit, cel mai adesea divergent, al companiilor din cos. Ca atare, speculatorii romani sunt destul de putin atrasi in a tranzactiona acest indice.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.