Haideti sa inchidem televizorul, din cand in cand, si sa citim. Mult. Literatura americana, de exemplu. "Care literatura americana doma€™le, ca astia n-au literatura, totul e furaciune la ei". Bun. E adevarat ca nu toti se dau in vant dupa
Haideti sa inchidem televizorul, din cand in cand, si sa citim. Mult. Literatura americana, de exemplu. "Care literatura americana doma€™le, ca astia n-au literatura, totul e furaciune la ei". Bun. E adevarat ca nu toti se dau in vant dupa literatura americana. Dar Hemingway? American.   De cand n-ati mai citit Hemingway? Nu va place? Somerset Maugham? Englez. Plictisitor? Ei bine, cititi "Bilant", o carte extraordinara a lui (scoasa de  Editura Nemira). Vorbeste acolo despre el, despre familie, despre viata lui in general etc. Iata ce scrie despre propria mama: "Era foarte admirata. Una din prietenele ei era Lady Anglesey, o americanca (...). Mi-a povestit ca i-a spus odata mamei: «Esti atat de frumoasa si atatia barbati sunt indragostiti de tine. Cum se face ca ai ramas credincioasa unui barbat mic si urat ca sotul tau?». Iar mama i-a raspuns: «Pentru ca nu m-a jignit niciodata»". Genial, nu? Sau va e jena sa cititi, nu cumva sa pareti culti? Mai tineti minte de ce si-a taiat Van Gogh urechea? Inchideti televizorul, umblati prin anticariate, gasiti cartile despre el, si veti afla ca nici o ureche nu se taie intamplator. Nu va propun sa devenim batosi, filosofi si urmasi ai lui Shakespeare (chiar, isi mai aduce aminte cineva de asta?), nu subestimez televizorul, care are rolul lui, bine definit. Este o pledoarie pentru reintoarcerea la viata adevarata prin carti. Macar pe timpul verii. Adevaratele vedete se afla printre copertile lor. Da, aveti dreptate: "Nu te da desteapta si nu ne invata tu pe noi. De unde bani de carti, ca sunt scumpe". Mda. Televizorul ramane cea mai accesibila lectura. PS - Poate un Odobescu, un Creanga ceva?!?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.