Guvernul a aprobat modificarea Codului Rutier, cea mai importanta modificare fiind renuntarea la reexaminarea conducatorului auto cu permisul suspendat, fiind supusi acestui examen numai cei care au produs un accident de circulatie grav, prin conduce
Guvernul a aprobat modificarea Codului Rutier, cea mai importanta modificare fiind renuntarea la reexaminarea conducatorului auto cu permisul suspendat, fiind supusi acestui examen numai cei care au produs un accident de circulatie grav, prin conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau prin nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, a declarat ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David. De asemenea, potrivit ministrului David, nepromovarea testului sau neprezentarea conducatorului de autovehicul la testare conduce la prelungirea suspendarii pentru o singura perioada de 30 de zile, urmand ca la expirarea acesteia titularul sa redobandeasca dreptul de a conduce. O alta modificare priveste reconsiderarea procedurilor aplicabile titularului permisului de conducere, in situatia in care acesta formuleaza plangere impotriva procesului-verbal de constatare. Astfel, plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei se va depune la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta, iar in baza dovezii inregistrarii acestei plangeri in termenul legal de 15 zile, prezentata unitatii de politie, permisul de conducere retinut va fi restituit titularului.Modificarea Codului Rutier va permite si cresterea limitei de viteza pentru caile de circulatie din afara localitatilor pentru autovehiculele din categoriile secundare A1, C1 si B1, la 90 km/h pe autostrada, 80 km/h pe drumurile nationale europene si 70 km/h pe alte tipuri de drumuri, fiind crescuta la 45 km/h si limita de viteza pentru tractoare. O alta prevedere se refera la cetatenii UE cu domiciliul sau resedinta in Romania sau care se afla la studii in tara noastra pentru o perioada de cel putin 6 luni, sau care au rezidenta normala in Romania, acestia putand solicita obtinerea permisului de conducere la autoritatile competente sa le examineze.
De asemenea, permisele de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor UE, detinute de persoane care au domiciliul, resedinta sau rezidenta normala in Romania, pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Internelor si Reformei Administrative.
Conform ordonantei de urgenta adoptate joi de Guvern, rezidenta normala este definita ca fiind locul unde o persoana locuieste in mod obisnuit, adica cel putin 185 de zile intr-un an calendaristic, datorita unor legaturi personale si profesionale sau, in cazul persoanelor fara legaturi profesionale, datorita unor legaturi stranse intre acestea si locul in care locuiesc. Totodata, actul normativ vizeaza si introducerea unor norme care sa completeze cadrul legal in materia gestionarii evenimentelor rutiere "usoare", prin aplicarea conceptului de "constatare amiabila de accident", scopul urmarit fiind acela de a implica societatile din domeniul asigurarilor in activitatile de constatare si solutionare a accidentelor usoare si, implicit, de a simplifica procedurile pentru astfel de situatii. Toate prevederile vor intra in vigoare de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, cu exceptia celei privind "constatarea amiabila" care va fi aplicata de la 1 ianuarie 2008. Ministrul David a mai precizat ca nu s-au facut modificari privind schimbarea regimului detectoarelor de radar, "aceasta nereprezentand o prioritate".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.