Anul trecut, averea bogatilor planetei a cunoscut cel mai mare salt din ultimii zece ani.

In 2007, numarul milionarilor la nivel mondial a atins cifra de de 9,5 milioane, cu 8,3% mai multi decit anul trecut. Potrivit celei de-a 11 ed
Anul trecut, averea bogatilor planetei a cunoscut cel mai mare salt din ultimii zece ani.

In 2007, numarul milionarilor la nivel mondial a atins cifra de de 9,5 milioane, cu 8,3% mai multi decit anul trecut. Potrivit celei de-a 11 editii a World Wealth Report, intocmit de Merrill Lynch si Capgemini, averile acestora au sporit si ele considerabil: peste 11% in 2006, crestere care reprezinta cel mai mare salt din 1999.

Banii intrati in buzunarele mogulilor de pe planeta cresc proportional cu generozitatea, relateaza cotidianul "Le Figaro". Anul trecut, 11% dintre acestia au dirijat sapte procente din patrimoniu, traduse prin 285 miliarde de dolari, inspre fundatii filantropice. Avutii cu peste 30 de milioane de dolari in cont sint inca si mai aplecati inspre caritate: 17% dintre acestia au cedat o zecime din avere cauzelor nobile.

Tonul actiunilor filantropice a fost dat de Bill Gates, cel mai bogat dintre oamenii planetei, care a creat in 2000 o fundatie dedicata cercetarii medicale si educatiei. Trendul a fost urmat de un alt miliardar de peste Ocean, Warren Buffett, care a sprijinit fundatia intemeiata de seful Microsoft cu peste 37 de miliarde de dolari.

Darea de mina a milionarilor lumii cunoaste variatii geografice destul de importante, se mai arata in raport. Americanii si asiaticii sint de doua ori mai darnici decit europenii. Dupa modelul lui Andrew Carnegie sau John Rockefeller, americanii instariti peste masura au invatat sa lase parte din averi fundatiilor. In China, si mai recent in India, solidaritatea comunitara ii indeamna pe fericiti precum miliardarul Li Ka-Shing, din Hong Kong, sa-si indrepte ochii si banii catre cei mai saraci dintre conationalii sai. Chinezii, precum si americanii, de altfel, sprijina cu precadere universitatile, cercetarea si bursele de studiu. Europenii bogati, in schimb, se orienteaza inspre cercetarea medicala si in sprijinul tarilor in curs de dezvoltare. Bono de la U2 si actiunile sale in sprijinul sanatatii pe continentul african sint cel mai bun exemplu. O cu totul alta orientare o dau banilor miliardarii din Orientul Mijlociu, care se concentreaza mai ales inspre edificii religioase.

Lucrurile frumoase sint la fel de apreciate de bogatii planetei. In 2006, milionarii au plasat 26% din investitiile "de placere" in obiecte de lux, in timp ce alt sfert s-au indreptat inspre opere de arta. Europenii sint atrasi in principal de tablouri si sculpturi, in timp ce americanii au o slabiciune irezistibila pentru arta contemporana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.