Fostul presedinte american Bill Clinton se indoieste de eficienta amplasarii scutului SUA antiracheta in Europa de Est, considerand ca planurile actualei Administratiei de la Washington nu reprezinta decat o "inutila pierdere de bani", transmite samb
Fostul presedinte american Bill Clinton se indoieste de eficienta amplasarii scutului SUA antiracheta in Europa de Est, considerand ca planurile actualei Administratiei de la Washington nu reprezinta decat o "inutila pierdere de bani", transmite sambata agentia Reuters, consultata de Rompres.

In plus, in opinia lui Clinton, planurile SUA de a instala componente ale sistemului de aparare antiracheta in Cehia si Polonia genereaza divergente 'inutile' cu Rusia. “Am impresia ca generam crize acolo unde ele n-ar trebui sa existe”, a afirmat fostul presedinte american , in cadrul unei conferinte de presa la Ialta, in sudul Ucrainei, unde participa de vineri la summitul anual al organizatiei neguvernamentale internationale 'Strategia europeana de la Ialta'.

In pofida tentativelor Rusiei de a influenta politica SUA in Europa de Est, Administratia George W. Bush continua sa isi puna in aplicare planurile privind extinderea scutului antiracheta in zona. Rusia s-a opus vehement proiectului american de construire a unui scut antiracheta in Cehia si Polonia, si a propus in schimb folosirea in comun a unei baze radar ruse din Azerbaidjan. Mai multi oficiali americani au declarat ca baza Gabala poate fi complementara scutului, dar nu il poate substitui.

“Urmarim cu atentie declaratiile autoritatilor de la Washington de la diferite niveluri. Unele dintre ele arata ca o cooperare este exclusa, dar noi nu consideram ca acesta este un raspuns oficial. Vom astepta un raspuns la aceasta oferta oficiala”, a declarat recent purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov.

Oficialul rus a spus ca Rusia este gata sa dea dovada de flexibilitate in cooperarea cu Statele Unite in domeniul apararii balistice, atata vreme cat Washingtonul nu isi instaleaza rachetele in Europa. “O abordare constructiva si pragmatica inseamna flexibilitate”, a spus el, adaugand ca “flexibilitatea nu dureaza la nesfarsit”. Purtatorul de cuvant al Kremlinului s-a abtinut sa comenteze cat de departe va merge disponibilitatea Moscovei de a face concensii, subliniind ca Rusia nu se asteapta la mari progrese in problema scutului antiracheta dupa apropiata intalnire Bush - Putin de la resedinta presedintelui SUA de la Kennebunkport, in statul american Maine.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.