Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a infirmat, ieri, afirmatiile aparute intr-un cotidian central, potrivit carora ar fi cerut Comisiei Europene sa elimine din Raportul privind Romania paragrafele care contineau aprecieri pozitive la adresa Directi
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a infirmat, ieri, afirmatiile aparute intr-un cotidian central, potrivit carora ar fi cerut Comisiei Europene sa elimine din Raportul privind Romania paragrafele care contineau aprecieri pozitive la adresa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). "Nu am transmis nicio scrisoare oficiala catre Comisia Europeana, prin care sa solicit modificarea Raportului din
27 iunie. Raportul CE este rezultatul schimbului de informatii intre Comisie si autoritatile romane. Potrivit procedurilor normale, CE a solicitat punctul de vedere al Ministerului Justitiei asupra corectitudinii informatiilor din proiectul de raport", a declarat Tudor Chiuariu. Totusi, el recunoaste ca documentul aparut in presa reprezinta raspunsul expertilor Ministerului Justitiei la solicitarea CE, insa a spus ca nu a avut cunostinta de continutul documentului, inainte de a fi transmis comisiei. De asemenea, ministrul Justitiei a adaugat ca documentul inaintat CE contine informatii corecte si pozitia exprimate public de minister in timpul mandatului sau, iar unele dintre observatiile expertilor romani au fost cuprinse in raport.
"Nu am avut informatii despre raport inainte de a fi prezentat de CE. Sunt neadevarate afirmatiile care spun ca ministerul a cerut eliminarea paragrafelor care contineau aprecieri pozitive la adresa DNA", a spus Chiuariu. In opinia sa, ceea ce a aparut in unele cotidiane centrale sunt doar speculatii care "incearca sa umbreasca faptul ca Raportul a fost pozitiv". Doua cotidiane centrale au relatat, in editiile de vineri, faptul ca "reprezentantii Executivului de la Bucuresti" ar fi cerut Comisiei Europene sa elimine din Raportul privind progresele Romaniei de la aderarea in UE "laudele aduse procurorilor anticoruptie". Sursele citate spun ca argumentul prezentat de oficialii Ministerului Justitiei ar fi fost "redundante", pentru ca s-ar regasi si in alte paragrafe ale documentului. Mai mult, potrivit acelorasi cotidiane centrale, oficialii de la Bucuresti ar fi incercat "sa convinga Bruxelles-ul ca anchetatorii DNA nu sunt chiar atat de eficienti pe cat cred raportorii Comisiei Europene".
Astfel, potrivit presei, inainte de publicarea raportului, ministrul Chiuariu a trimis Comisiei Europene, prin reprezentanta romana la Bruxelles, un document de noua pagini, in format electronic, in care le cerea comisarilor europeni sa elimine sau sa reformuleze anumite pasaje din raport. Printre fragmentele care, in opinia ministrului, trebuiau scoase din raport, se afla si cel in care activitatea DNA era foarte apreciata, respectiv, "ritmul in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de ancheta din cadrul Directiei", se arata in articolul publicat de Cotidianul.
Ministrul Justitiei mai cerea sa fie scoase din raport si fragmentele care reflectau ingrijorarea Comisiei fata de tentativa de demitere a procurorului Doru Tulus, de demisia lui Marian Santion de la Directia Anticoruptie din Ministerul de Interne, de cererea de demitere a directorului INM, Mihai Selegean, pentru ca i-a cerut lui Chiuariu sa-si anuleze vizita la INM.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.