O tragedie a fost evitata noaptea trecuta in centrul Londrei, unde a fost descoperit si dezamorsat un automobil-capcana plin cu canistre benzina.

Putin inainte de ora 2 a diminetii de ieri (ora 1 GMT), ofiterii Scotland Yard au fost anunta
O tragedie a fost evitata noaptea trecuta in centrul Londrei, unde a fost descoperit si dezamorsat un automobil-capcana plin cu canistre benzina.

Putin inainte de ora 2 a diminetii de ieri (ora 1 GMT), ofiterii Scotland Yard au fost anuntati, printr-un apel telefonic, ca un Mercedes argintiu a fost condus haotic prin Haymarket, cartierul londonez al teatrelor, inainte de a se opri intr-o bena de gunoi de langa clubul de noapte Tiger. soferul a fugit imediat dupa coliziune. Politistii au examinat automobilul de la distanta, cu ajutorul unui dispozitiv teleghidat, si au descoperit in interior "un potential dispozitiv explozibil viabil", care a fost detonat intr-o explozie controlata, s-a aratat intr-un prim comunicat difuzat de Scotland Yard. seful Departamentului antiterorism al politiei metropolitane, Peter Clarke, a declarat ca in automobil au fost descoperite canistre cu benzina si numeroase cuie, care ar fi amplificat efectul exploziei. "Este evident ca, daca dispozitivul explozibil ar fi fost detonat, ar fi putut provoca un numar semnificativ de raniti si de morti", a subliniat Clarke, in timp ce alti politisti au vorbit chiar despre un "carnagiu" evitat.
Intreaga zona, inclusiv statia de metrou Piccadilly Circus, a fost inchisa timp de cateva ore, mai multe trasee de autobuz din West End (zona extrem de aglomerata a capitalei britanice) fiind deviate si in orele de varf ale diminetii de ieri. Profesorul Paul Wilkinson, expert in terorism, a declarat pentru BBC ca politia ar trebui sa fie ingrijorata de faptul ca nu a avut nici un fel de informatii, atentatul fiind dejucat doar datorita vigilentei unui trecator. Nivelul de alerta in Marea Britanie, stabilit de MI5, este din data de 14 august 2006 "sever", ceea ce inseamna ca un atac este foarte probabil.

Primul test de securitate pentru cabinetul Brown
Tentativa de atentat a avut loc la mai putin de 48 de ore dupa preluarea functiei de premier de catre Gordon Brown. Acesta a reactionat imediat, declarand ca gravul incident reaminteste ca Marea Britanie se confrunta cu "o amenintare grava si continua". Noul ministru de Interne, Jacqui Smith, a prezidat ieri dimineata o reuniune a celulei de urgenta a guvernului, denumita codificat Cobra, si s-a alaturat apelului la vigilenta adresat de Brown cetatenilor.
Departamentul antiterorism al Scotland Yard si serviciile secrete fac investigatii pentru a stabili daca este vorba despre o tentativa izolata de atentat sau daca aceasta este parte a unui complot mai vast, cu atat mai mult cu cat se apropie comemorarea a doi ani de la atentatele din 7 iulie 2005, in care au murit 52 de persoane.
Potrivit expertilor, tentativa de atentat "poarta marca" unui atac sinucigas dejucat si se crede ca ar fi implicate "elemente internationale", dar la inceputul investigatiilor au fost luate in considerare toate ipotezele, inclusiv o implicare a republicanilor irlandezi radicali.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.