Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, sambata, ca o comisie parlamentara va investiga contractele incheiate de stat cu compania canadiana Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului privind exploatarea zacamantului auro-ar
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, sambata, ca o comisie parlamentara va investiga contractele incheiate de stat cu compania canadiana Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului privind exploatarea zacamantului auro-argintifer de la Rosia Montana, transmite Rompres.

“O comisie din cadrul Parlamentului va investiga contractele incheiate de stat cu Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului. Este de preferat ca, in cazul in care acest proiect nu va fi derulat, sa se plateasca despagubiri, in loc sa fie distrus mediul”, a afirmat Olteanu, prezent la Rosia Montana.

Totodata, presedintele Camerei a cerut desecretizarea acestor contracte, spunand ca ele trebuie sa devina publice.

Bogdan Olteanu a participat, sambata, la inaugurarea unui centru de informare la Rosia Montana. Centrul, care isi propune sa ofere informatii vizitatorilor si autoritatilor, precum si potentialilor investitori, cu privire la proiectul minier Rosia Montana a fost deschis de Fundatia Soros Romania si Academia Romana.

De cativa ani, in Rosia Montana mai functioneaza un centru de informare, ale carui baze au fost puse de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care intentioneaza sa exploateze zacamantul auro-argintifer din zona. Sediile ambelor centre de informare se afla in centrul localitatii Rosia Montana.

“Locuitorii Rosiei Montane trebuie sa aiba acces la informatiile privind proiectul minier, iar autoritatile trebuie sa ia decizii in favoarea protejarii mediului, a patrimoniului din zona si a traditiilor locale”, a spus Bogdan Olteanu.

Presedintele Camerei Deputatilor a mentionat ca agroturismul poate deveni si trebuie incurajat sa devina o sursa de venit pentru localnici.

Noul centru va avea o persoana dedicata, care va oferi informatii despre derularea proiectului, atat in format scris, cat si electronic. De asemenea, centrul vizeaza urmarirea activa a procesului decizional la nivelul autoritatilor locale cu privire la proiectul minier al RMGC, monitorizarea legalitatii deciziilor, denuntarea eventualelor conflicte de interese la nivelul decidentilor publici implicati, precum si informarea corecta si nepartinitoare a publicului - localnici, vizitatori, presa, autoritati locale si centrale, potentiali investitori, organisme internationale etc. - cu privire la activitatile, actiunile si implicatiile realizarii proiectului minier in cauza.

Totodata, centrul va urmari sustinerea localnicilor in promovarea si apararea drepturilor afectate prin acest proiect si implicarea in procesul decizional al autoritatilor locale, conform prevederilor legale in vigoare.

Un alt obiectiv va fi oferirea de oportunitati de exprimare libera si necenzurata fata de tot ceea ce implica proiectul minier Rosia Montana, precum si punerea in valoare a potentialului de dezvoltare sustenabila a zonei.

La inaugurarea centrului, reprezentantii Fundatiei, precum si invitatii, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, Principesa Margareta a Romaniei, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, si presedintele Fundatiei Soros Romania, Renate Weber, s-au confruntat cu opozitia a circa 150 de reprezentanti ai Asociatia Pro Rosia Montana, care sustin realizarea proiectului minier de compania Rosia Montana Gold Corporation.

“Perspectiva pastrarii si conservarii patrimoniului si a traditiilor din aceasta zona, si a dezvoltarii economice a localitatii nu sunt incompatibile. Eradicarea saraciei nu poate fi realizata cu pretul mediului inconjurator”, a declarat Principesa Margareta, la inaugurare.

Ea a facut doua apeluri la comunitate, primul referindu-se la faptul ca Rosia Montana este o comunitate a Uniunii Europene si poate beneficia de proiecte care sa puna in valoare adevaratul ei potential.

De asemenea, principesa a propus infiintarea unui grup de studiu impartial format din Comisia Regala, precum si unul format din arhitecti, arheologi, istorici, sociologi, experti, reprezentanti ai Uniunii Europene si locuitori, care sa cerceteze modalitatile prin care se poate dezvolta zona Rosia Montana.

Pe de alta parte, sustinatorii proiectului Rosia Montana si-au manifestat dezaprobarea privind propunerile oficialilor, considerand ca pozitia lor nu este indeajuns luata in considerare, si ca mineritul este singura sansa pentru dezvoltarea zonei.

Rosia Montana Gold Corporation a depus, in mai 2006, raportul de evaluare a impactului asupra mediului la Ministerul Mediului, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar inceperii constructiei noii mine.

Activitatile de exploatare propuse pentru Rosia Montana sunt planificate sa dureze 16 ani. Vor fi exploatate patru cariere: Cetate, Carnic, Orlea si Jig, ultimele doua urmand a fi initiate in anul al saptelea, respectiv in anul al noualea de exploatare. Locurile de munca vor varia de la 1.200 - in perioada de constructie, la circa 600 - in perioada de exploatare.

Proiectul de la Rosia Montana a provocat si provoaca insa numeroase controverse, cu deosebire in randul societatii civile. Printre cei care se opun se numara si membrii Academiei Romane, dar si Fundatia Soros.

Recent, ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat ca investitia de la Rosia Montana nu este una de interes public national, ci una privata, si, in consecinta, nici un localnic nu va putea fi expropriat, iar atata timp cat va exista cel putin o persoana care se opune stramutarii, compania va fi obligata sa-si refaca intreaga documentatie.

Din datele prezentate de Rosia Montana Gold Corporation, in zona proiectului se gasesc zacaminte de peste 314 tone de aur si 1.480 de tone de argint. Compania a achizitionat deja jumatate din casele din zona pentru a demara proiectul, va stramuta doua biserici aflate in zona miniera si a investit deja 10 milioane de dolari pentru conservarea siturilor arheologice din zona.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.