Ieri s-au implinit 66 de ani de la izbucnirea Pogromului de la Iasi, eveniment in timpul caruia si-au pierdut viata mai multi evrei care au locuit in Iasi. Potrivit unui set de documente realizate si detinute de Congresul Mondial Evreiesc -Sectia Rom
Ieri s-au implinit 66 de ani de la izbucnirea Pogromului de la Iasi, eveniment in timpul caruia si-au pierdut viata mai multi evrei care au locuit in Iasi. Potrivit unui set de documente realizate si detinute de Congresul Mondial Evreiesc -Sectia Romana, in perioada 1930 -1940 comunitatea evreiasca reprezenta aproape jumatate din populatia de atunci a Iasiului. In timpul Pogromului, multi dintre acestia au pierit lasand in urma copii orfani sau persoane vaduve. Toate aceste documente arata ca numarul evreilor care ar fi fost batuti, batjocoriti si supusi umilintelor de tot felul a fost extrem de mare. Dupa anul 1941, moment al tristelor evenimente, populatia Iasiului s-a schimbat din punct de vedere etnic. Singurul loc care aminteste de acel episod nedorit este cladirea vechii Chesturi, situata pe strada Alecsandri, acolo unde a si fost montata o placuta memoriala. Datele pe baza carora au fost intocmite documentele Congresului Mondial Evreiesc - Sectiunea Romana provin din chestionare completate de zeci de mii de evrei cu experientele traite de ei in timpul Holocaustului. Dintre acestea, cateva mii fac referire la comunitatea evreiasca din Iasi si la data de 29 iunie 1941. Atunci, multi dintre evrei au fost ucisi la poarta Chesturii, supravietuitorii fiind imbarcati in doua garnituri cunoscute sub numele de "trenurile mortii".



Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.