Nelu Stratan: „Tot timpul au roit fetele in jurul meu" Sinteti pentru prima oara in Romania, ca interpret. Da, pentru ca in 2005, cind am lansat primul album in Moldova, n-am reusit sa-l propun pe piata din Romania. Acolo a prins foarte bine, am vindut 20.000 de unitati, iar „Ultima noapte" a fost chiar hitul anului. Primul era un album mai liric, cu mai multe stiluri, de dragoste, cel la care lucrez e mai ironic, mai de viata, cu piese despre tot si despre nimic, dar si despre situatii de viata.

In ce imprejurari v-ati apucat serios de muzica?

Pavel a lansat albumele, studioul nostru deja functiona, mi-a fost usor sa experimentez. De cintat, am cintat de mici, si el, si eu, dar n-am avut scoala muzicala. Am facut texte si pentru alti interpreti, am avut si idei muzicale si am zis sa incerc.

Deci aveti un studio la Chisinau.

Avem o casa de productie, un studio in care facem proiectele noastre muzicale, mai facem si muzica de petrecere. Aici sint manelele, acolo e muzica cintata la cumetrii, mai moldoveneasca, care se cinta la o frigaruie. Sint managerul muzical al firmei, ma ocup cu proiectele muzicale.

Prin ce va deosebiti de Pavel?

El e mai retras, mai asezat, eu sint cu capul in nori, nu sint statornic. Daca Pavel ia chitara, cinta zi si noapte, eu fac zece minute text, zece minute iau chitara... Pavel a abordat o tema, „Amintiri din copilarie", o telenovela cu multe serii, cu tot ce s-a petrecut cu noi, cu viata de la sat, eu am teme mai mature, luate din viata prezenta.

V-ati lansat aici cu un cintec despre fete. Sinteti cuceritorul familiei?

„Zai-Zai", o piesa dupa Joe Dassin, e despre fete, despre felul de a fi al barbatilor. Toti sint pe undeva afemeiati, care numai cu uitatul, care si cu inchipuitul. Tot timpul am fost descurcaret in chestia asta, tot timpul au roit fetele in jurul meu, pentru ca aveam ce le spune.

Mai mult decit in jurul lui Pavel?

El a fost mai retras, dar eu, fiind mai vorbaret, ramineam pina la urma cu vrajeala. Se intimpla ca cel mai tacut era mai placut, pina la urma. Dar niciodata nu mi-a parut rau, pentru ca ce-i al meu e pus deoparte. Asa erau vremurile, cu fetele de seama ta nu puteai sa ai o relatie. Se uitau la baietii mai mari, mai copti la minte. Un cumatru mi-a zis ca sint afemeiat.

Si sinteti afemeiat?

Pretuiesc foarte mult frumusetea, si o muzica frumoasa, si o femeie frumoasa, un film spectaculos, o mincare gustoasa. Oricum, consider ca un barbat trebuie sa fie asezat, sa aiba principii, sa aiba o singura pasiune, sa puna tot la picioarele unei femei...

Ce va apropie, ca muzica, de Pavel?

Stilul facut in grai moldovenesc. E foarte greu sa dai cu notiuni ironice intr-o limba literara. Ca stilistica muzicala avem abordari diferite, sint influentat de pop-rockul si pop-folkul rusesti.

Multi il acuza pe Pavel ca o forteaza pe Cleopatra sa cinte. E adevarat?

Absolut deloc nu e adevarat. Un tata mai bun, care sa tina mai mult la fiica lui ca Pavel, nu-i. Cleopatra a facut totul intr-un mod foarte lejer. Ea toata ziua improvizeaza, are o memorie fenomenala, este un talent, ea cinta prin casa toate piesele. Si Pavel a zis ca, daca tot cinta, are atita pasiune si ii place, sa cinte piesele ei. Prima incercare a fost piesa „Mama" si lumea a fost foarte incintata. Dupa asta a aparut ideea sa faca mai multe piese.

Nu e greu pentru ea sa stea doua ore pe o scena?

Pavel a demonstrat ca e talentat copilul, dar nu o tiriie de la concert la concert, Pavel nu se duce nicaieri cu ea. Fetita merge la gradinita, are iepurasi, in fiecare seara merge la patiserie, unde se joaca cu alti copilasi.

E la fel de mare vedeta acolo, ca si in Romania?

Lumea toata e innebunita si toti socot ca e o supersimpatica si o superdulceata.

Cistigati bine din afacerea muzicala?

Daca esti cel mai tare, cistigi. Si in momentul asta cred ca sintem cei mai buni.

Cit e la voi ora de studio?

10 euro. Ca sa faci un album calitativ, 10-12 piese inseamna 7.000 de euro. Bagi si in publicitate, mai faci un videoclip, ajungi undeva la 10-12.000 de euro, bani pe care nu ai cum sa-i scoti nicicum din vinzari. Numai Cleopatra s-a vindut foarte mult, peste 50.000 de unitati.

E mai bogata decit dvs. si Pavel.

Da, si sint convins ca ce-i al ei e pus deoparte de Pavel.

Si de unde scoate interpretul atitia bani sa-si faca album?

Cinta la petreceri. Asa-i la noi. Din concerte se fac bani putini. Pentru 40-60 de minute de program, la o petrecere, se cistiga intre 100 si 500 de euro. Pavel are nivelul lui, de aici, din Romania. Daca era ca aici, cu 2.000 de euro s-ar duce si acolo, dar el nu poate sa scada. Si eu sint cerut, dar nu am timp sa merg.

Un duet intre frati?

Am putea sa facem ceva impreuna, dar in momentul in care ne va veni o idee deosebita, care sa ne caracterizeze pe amindoi. Nu o sa facem asta pentru ca trebuie, pentru ca ar da bine sau pentru bani.

Curriculum vitae Data nasterii: 11 iunie 1965

Locul nasterii: Satul Niscani, raion Calarasi, Republica Moldova

Studii: tehnice

Discografie: albumul „Ultima noapte" (2005), piesa care da titlul albumului a fost aleasa Hitul anului 2005

Videoclipuri: „Ultima noapte", „Zai-Zai"

Versurile noului hit de peste Prut pot fi citite la www.cotidianul.ro/select