Comisia Europeana va critica Romania si Bulgaria, in raportul de maine, pentru ca nu au reusit sa indeplineasca sarcinile UE de a imbunatati justitia si a lupta contra coruptiei de sistem si a crimei organizate, au declarat oficiali ai UE, citati de
Comisia Europeana va critica Romania si Bulgaria, in raportul de maine, pentru ca nu au reusit sa indeplineasca sarcinile UE de a imbunatati justitia si a lupta contra coruptiei de sistem si a crimei organizate, au declarat oficiali ai UE, citati de agentia Reuters, informeaza Rompres.

Oficialii UE au declarat ca executivul Uniunii Europene se va abtine sa impuna sanctiuni contra celor doi vecini de la Marea Neagra, care s-au alaturat blocului comunitar la 1 ianuarie, intrucat ar fi prea devreme dupa doar sase luni, dar ca el va insemna mai multe cote de nivel detaliate.

"In acest stadiu, noi nu prevedem nicio clauza de salvgardare, dar noi nu excludem posibilitatea uneia viitoare daca va fi necesar", a declarat un oficial, dupa o intalnire pregatitoare finala, ieri.

Oficialii au declarat ca trei comisari - Leonard Orban (Romania), Meglena Kuneva (Bulgaria) si Franco Frattini, vicepresedintele italian insarcinat cu justitia si securitatea, au exprimat rezerve asupra unor aspecte ale raportului. Frattini nu a fost de acord cu anumite critici la adresa Bulgariei si a cerut sa fie atenuat limbajul, au declarat aceste surse.

Sursele au mai declarat ca raportul noteaza progrese facute in mai multe domenii, mai ales in adoptarea de catre Bulgaria a unui amendament constitutional ce garanteaza independenta justitiei.
Raportul aduce in centrul atentiei absenta de condamnari in cazuri de coruptie la nivel inalt si perioada lunga de asteptare pana cand suspectii au fost adusi in fata instantei.

"Noi incercam sa fim corecti si sa recunoastem meritele acolo unde sunt, dar nu ne ferim sa spunem ca au fost progrese insuficiente in anumite probleme dintre cele mai mari", a declarat un alt oficial.

Ambele tari si-au reformat in proportii diferite sistemele juridice si au aprobat legi de infiintare a unor institutii pentru lupta contra coruptiei, in acord cu cererile UE. Dar observatorii declara ca rezultatele sunt blocate de oameni politici nehotarati, dusmanii politice si o administratie de stat ineficienta.

Pentru prima oara, raportul elaborat de secretarul general al Comisiei, Catherine Day, va fixa indicatori in cadrul fiecarui nivel in vederea luarii unor masuri specifice.

Majoritatea comisarilor au sustinut tonul raportului. Comisia trebuie sa fie dura si riguroasa pentru a mentine credibilitatea politicii de largire a UE, in timp ce ofera noilor state membre asistenta in indeplinirea sarcinilor, au declarat ei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.