"Problema pensiilor in Romania este mult mai grava decat in restul Europei, pentru ca de 17 ani este tratata cu demagogie feroce in politica interna", arata Suzana Dobre si Sorin Ionita. Raportul Societatii Academice din Romania arata ca transformare
"Problema pensiilor in Romania este mult mai grava decat in restul Europei, pentru ca de 17 ani este tratata cu demagogie feroce in politica interna", arata Suzana Dobre si Sorin Ionita. Raportul Societatii Academice din Romania arata ca transformarea chestiunii pensiilor in moneda de schimb in negocierile intre partide ameninta sa ruineze definitiv nu doar sistemul de asigurari sociale, dar chiar si fragila relansare economica din ultimii ani. "Propunerea PSD de majorare a pensiilor cu 50% in acest an este o aberatie cu consecinte potential dezastruoase, pentru pensionari in primul rand. Este nevoie de un consens responsabil Putere-Opozitie pentru a produce un plan sustenabil pentru un sector in care ticaie bomba cu ceas", precizeaza SAR.
In raport se subliniaza ca, dupa calculele initiatorului proiectului privind marirea pensiilor cu 50%, deputatul PSD Ioan Cindrea, cheltuielile suplimentare ar urma sa fie de 6.4 miliarde RON, adica in jur de 30% din suma totala estimata a se incasa in 2007 la bugetul asigurarilor sociale. Guvernul si comisia de Buget-Finante, condusa de Mihai Tanasescu (PSD), au dat aviz negativ, in luna mai, acestei propuneri.
Pentru a face mai limpede gravitatea situatiei in care se afla sistemul romanesc de pensii si iresponsabilitatea celor care vin cu propuneri fanteziste, SAR porneste de la cateva adevaruri simple:
- actualul sistem de pensii din Romania (tip Pay-as-you-go) nu pune deoparte contributiile lunare ale salariatilor de-a lungul vietii pentru a le fi returnat la batranete. Dimpotriva, tot ce se strange de la salariati intr-o luna se distribuie catre pensionari in luna urmatoare.
- ca atare actualul sistem este asemanator unui joc piramidal administrat de stat, care merge bine atata timp cat contributorii sunt mai numerosi decat cei care retrag bani. Din momentul in care raportul se inverseaza incep sa apara probleme.
- La noi, raportul pensionari/angajati se apropie de rata fatidica de 1:1 (pe care chiar am depasit-o daca socotim si pensile agricultorilor, care nu au contribuit niciodata in sistem)
- Cu 1:1 angajati/pensionari de stat si un procent al contributiilor CAS de aproximativ 30% din costul total al unui loc de munca, pensie este tot in jur de 30% din salariul mediu, ceea ce reprezinta o suma mica. Bani in plus in sistem nu mai au de unde sa apara, iar contributiile nu mai pot urca pentru ca deja sunt cele mai mari din UE.
- S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca toate guvernele de dupa 1990 au practicat politici agresive de pensionare anticipata. Ca atare, totalul fortei de munca a scazut continuu pe cand numarul celor asistati a crescut.
- Vina principala pentru cedarile continue din perioada tranzitiei o poarta guvernele care si-au cumparat pacea sociala cu pretul ruinarii pensiilor pe termen lung, iar PSD este partidul care a guvernat cel mai mult in acest interval.
In concluzie, SAR dezaproba propunerile fragmentare si populiste precum cele ale deputatului Cindrea, cheama PSD sa se poarte ca un partid responsabil in lupta politica si apreciaza onestitatea politica a actualilor membri ai Cabinetului care s-au opus unor asemenea idei deplasate. SAR propune ca, sub medierea unor think-tankuri independente, partidele relevante (PNL, PD, PSD, UDMR) sa inceapa o serie de negocieri formale pe cateva domenii cruciale, cum ar fi sistemul de pensii si cel de absorbtie a fondurilor UE. Un asemenea moratoriu intre Putere si Opozitie ar fixa parametrii mari ai acestor politici cheie si le-ar feri de derapaje in lunga perioada electorala care se prefigureaza, concluzioneaza SAR.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.