Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ieri ca 2007 este, pana acum, anul cu cele mai putine precipitatii din istoria tarii. Fenomenele extreme vor accentua efectele caniculei, iar temperaturile de plus 40 de grade Celsius vor fi constant
Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ieri ca 2007 este, pana acum, anul cu cele mai putine precipitatii din istoria tarii. Fenomenele extreme vor accentua efectele caniculei, iar temperaturile de plus 40 de grade Celsius vor fi constante in aceasta vara.

Romånia va suferi, in luna septembrie a acestui an, de cea mai grava seceta inregistrata vreodata. Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a avertizat, ieri, ca la sfårsitul anului trecut si anul acesta am avut parte de cele mai mici cantitati de precipitatii din istorie. Dupa ce Bucurestiul si alte opt judete au fost avertizate, tot ieri, cu cod portocaliu, astazi avem parte in Capitala de cea mai mare temperatura din ultimii ani. Plus 40 de grade Celsius.

„In iulie si august vom avea parte de ploi de tip furtuni violente, iar precipitatiile vor fi scazute exact in zonele unde deja este seceta. In luna septembrie, situatia va fi catastrofala in sud, sud-est, est si vest, fiind cea mai grava seceta existenta in Romania“, spune directorul ANM. Cele mai grave situatii se inregistreaza in judetele Dolj, Arges, Damb ovita, Prahova, Brasov, Vrancea, Neamt, Bistrita-Nasaud si Satu Mare. Potrivit datelor ANM, rezerva de umiditate din cea mai mare parte a teritoriului tarii - in zona de nord-vest si de centru - se situeaza la nivel moderat, in timp ce in partea de sud, sud-est si est se manifesta fenomenul de seceta extrema. In aceste zone, judetele cele mai afectate de seceta sunt Iasi, Vaslui, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Giurgiu si Olt.

In 2007 se poate depasi recordul de caldura
Astazi este cea mai calda zi din an iar specialistii ne avertizeaza ca este doar inceputul. Cea mai mare caldura in Capitala a fost in Iulie 2002. Atunci s-au inregistrat 42 de grade celsius cu plus. Anul acesta am putea avea un nou record. „Fenomenele extreme, care devin obisnuite, pot face ca perioadele de canicula sa se prelungeasca si temperaturile sa atinga noi maxime“, spune Aurora Stan-Sion, de la ANM. „Anul acesta ne vom intalni probabil de multe ori cu codul portocaliu. Luna aceasta nu, dar in iulie vom avea constant temperaturi in jur de 40 de grade celsius, in special in zonele sudice si sud-estice“, confirma Ortansa Jude, sefa laboratorului de prognoza meteo a Centrului National de Prognoza Meteo.

Avertizari pentru Capitala si opt judete
Sudul tarii va fi lovit astazi de temperaturi de plus 40 de grade celsius. Indicele de confort termic va fi depasit iar canicula va continua pe tot parcursul zilei.
n Noua prefecturi au primit codul de gravitate portocaliu (temperaturi cuprinse intre 38 si 40 de grade): Bucuresti, Ilfov, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomita, Calarasi si Braila
n Alte zone ale tarii au primit cod galben: Banat, Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei si a Moldovei si in sudul Transilvaniei. Judetele afectate sunt Alba, Arad, Arges, Bacau, Braila, Buzau, Brasov, Municipiul Bucuresti, Caras Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Iasi, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Timis, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea si Vrancea.

ANM: Ploile nu vor diminua parjolul, ci il vor amplifica


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.