Fumatul unei narghilele dupa o zi de munca stresanta a devenit o practica exotica din ce in ce mai cautata in Ucraina.

Amatorii, care se inmultesc pe zi ce trece, sustin ca este "ceva delicios, permite destinderea si plonjarea in reflexie.
Fumatul unei narghilele dupa o zi de munca stresanta a devenit o practica exotica din ce in ce mai cautata in Ucraina.

Amatorii, care se inmultesc pe zi ce trece, sustin ca este "ceva delicios, permite destinderea si plonjarea in reflexie. Este ca si cum ai citi niste poezii frumoase". Un locuitor din Kiev marturiseste ca o data pe saptamana merge intr-o cafenea tinuta de un amic oriental si "cu o sisa in gura ma simt ca un seic". In urma cu zece ani, o cafenea din centrul capitalei ucrainene a fost prima care s-a dotat cu o "sisa", o pipa cu apa. Astazi, sunt peste 250 - dintr-un total de 800 de restaurante, cafenele si baruri din Kiev - care ofera aceasta placere orientala. Veritabilul "boom" a inceput in urma cu trei-patru ani, cand ucrainenii au inceput sa calatoreasca in masa in Egipt si in Turcia, destinatiile preferate de vacanta, aducand ca amintire pipele cu apa. Negustorii s-au orientat imediat si s-au dotat cu narghilele, iar in prezent 50-70% dintre clienti comanda aceste "sisa" (unde se folosesc peste 30 de parfumuri si peste 100 de amestecuri), la preturi intre 10 si 30 de euro. Pentru satisfacerea cererilor cele mai sofisticate, apa din recipient poate fi amestecata cu lapte, vin si chiar alcooluri puternice si tutun, plasata in general in vase din pamant ars, asezate la randul lor intr-un fruct: mar, lamaie, ananas...
Multi prefera sa-si savureze narghilele acasa, pipele cu apa fiind usor de procurat in magazinele din Kiev si tinerii de 18-25 de ani constituie 60% din clientela. Efectele negative ale narghilelei asupra sanatatii nu-i deranjeaza pe adeptii sai ucraineni, convinsi ca pipa cu apa este mult mai putin periculoasa decat tigarile. Fumul narghilelei nu contine gudroane si are foarte putina nicotina dupa ce trece prin apa, sustin adeptii "sisei", in vreme ce OMS sustine contrariul.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.