Potrivit documentului semnat pe 22 iunie, "cele doua organizatii se vor sprijini reciproc pentru apararea drepturilor, intereselor si libertatilor jurnalistilor din cele doua tari. In urma acestui demers, Uniunea Jurnalistilor din Republica Moldova i
Potrivit documentului semnat pe 22 iunie, "cele doua organizatii se vor sprijini reciproc pentru apararea drepturilor, intereselor si libertatilor jurnalistilor din cele doua tari. In urma acestui demers, Uniunea Jurnalistilor din Republica Moldova isi va schimba denumirea in Uniunea Jurnalistilor MediaSind din Republica Moldova, iar reprezentantul acestei organizatii va detine un loc in conducerea US MediaSind".
"Multumesc dumneavoastra pentru ca mi-ati oferit aceasta exceptionala primire. Ne-ati primit ca pe unii dintre dumneavoastra. Suntem si frati de sange si, de acum inainte, si frati de meserie", a declarat, dupa semnarea documentului de afiliere, presedintele UJRM, Valeriu Sahareanu. La randul sau, vicepresedintele Petru Bogatu a afirmat: "Eu vreau doar sa subliniez un lucru incontestabil. Am dat un semnal deosebit si presei romanesti de pe ambele maluri ale Prutului si societatii romanesti de pe ambele maluri. Este un semnal de incurajare si, in opinia mea, este primul act de Unire dintre Basarabia si Romania, printre multele ce vor reface situatia naturala."
Parteneriat intre ZIUA si FIJ
In perioada 21-23 iunie, au avut loc lucrarile Consiliului Director al Uniunii Sindicale MediaSind, la care invitat special a fost Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor. Cu aceasta ocazie, s-a hotarat ca Uniunea sa participe la protestele organizate de catre FIJ pe plan intern si international, in data de 5 noiembrie, sub sloganul "Stand up for journalism", impotriva politizarii presei si pentru crearea unei piete de media echilibrate.
Potrivit unui comunicat al MediaSind, "pentru a promova un dialog mai eficient decat in prezent, intre jurnalisti si patronii lor, Aidan White a propus si patronilor din presa romana sa incheie, impreuna cu FIJ si US MediaSind, un acord de parteneriat, creat dupa modelul celor incheiate de FIJ cu alte institutii de media din lume (de exemplu, cel incheiat cu grupul german de presa WAZ)". Prima publicatie din Romania care a raspuns propunerii a fost cotidianul ZIUA, conducerea acestei institutii semnand deja acest contract.
Fata de boicotul asupra drepturilor jurnalistilor, reprezentantii US MediaSind, sprijiniti de catre FIJ, au hotarat sa trimita plangeri la Organizatia Internationala a Muncii, Confederatia Europeana a Sindicatelor si la Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere: "Vom protesta impotriva a ceea ce face Hossu, pentru ca el isi baga nasul in decizii democratice. Sunt surprins de aceasta atitudine din partea unui lider sindical, o atitudine inacceptabila, invechita, care creeaza o imagine proasta sindicatelor, dovedind lipsa de preocupare pentru drepturile jurnalistilor", a afirmat Aidan White.
"In finalul lucrarilor s-a hotarat ca toate problemele dezbatute la acest eveniment sa fie prezentate si in Raportul de tara pe care US MediaSind il prezinta anual Federatiei Europene a Jurnalistilor, Federatiei Internationale a Jurnalistilor si celorlalte institutii internationale", se precizeaza in incheierea comunicatului. (M. BATCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.