Providerul de Internet, telefonie si televiziune iNES va lansa, in a doua jumatate a anului, pe piata romaneasca, primul pachet de posturi de televiziune in format High Deffinition, datorita potentialului pietei, a informat ieri compania.
"Ne-am propus ca in a doua jumatate a anului sa lansam primul pachet de programe premium de tip HDTV pe piata romaneasca, in oferta IPTV pusa la dispozitie de iNES Group. Aceasta decizie vine dupa ce am observat un interes crescut al abonatilor iNES-IPTV in legatura cu noul standard HDTV", a declarat manager - IPTV Division Ines Group, Radu Rusu.
Formatul HDTV este capabil sa redea "calitatea de cinematograf" si din punct de vedere audio, datorita faptului ca aceasta foloseste standardul Dolby Digital (AC-3) pentru a permite difuzarea surround 5.1. Programele sunt filmate direct in format HD, folosindu-se camere speciale. Desi HDTV reprezinta cel mai inalt standard de calitate, acesta va putea fi implementat de catre majoritatea televiziunilor doar dupa investitii importante.
De asemenea, difuzarea acestor programe de catre operatorii de cablu sau IP va necesita existenta unor retele extrem de performante, capabile sa suporte transportul catre utilizatori al fluxurilor de date specifice stream-urilor de HD.
iNES-IPTV este primul serviciu din Romania care ofera televiziune prin IP (Internet Protocol).