Aflat la Sankt Petersburg, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a intrat ieri intr-o controversa cu presedintele Consiliului Federatiei, Serghei Mironov.

Cei doi au participat la o conferinta destinata riscurilor la adresa se
Aflat la Sankt Petersburg, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a intrat ieri intr-o controversa cu presedintele Consiliului Federatiei, Serghei Mironov.

Cei doi au participat la o conferinta destinata riscurilor la adresa securitatii, prilejuita de aniversarea a zece ani de la semnarea actului fondator al relatiilor NATO-Rusia si a cinci ani de la crearea Consiliului Rusia-NATO.
Mironov, presedinte al camerei superioare a parlamentului rus, a profitat de faptul ca dezbaterea a fost transmisa in direct de postul de radio Echo Moskvy si a declansat un atac impotriva extinderii NATO spre est si a amplasarii scututului american antiracheta in Cehia si Polonia. "Cand rachetele sunt deja la granitele tale... vorbim deja de o amenintare", a declarat oficialul rus, care pare sa fi uitat ca Rusia nu mai are granita directa cu Polonia, unde ar urma sa fie amplasate interceptoarele, decat in zona enclavei Kaliningrad. Avea, in schimb, URSS.
Secretarul general NATO a tinut sa mentina dezbaterea la nivelul realitatii si a precizat ca, si in cazul in care aceste zece rachete ar fi indreptate spre Rusia, tot n-ar reprezenta o amenintare la adresa Rusiei.
Mironov a mai atacat si extinderea spre est a NATO, pe care a apreciat-o drept "un factor provocator" in absenta unui adversar real. Provocarea ar insemna aderarea Ucrainei si Georgiei la Alianta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.