Autoritatea Nationala a Vamilor, prin Directia Tehnici de Vamuire si Tarif Vamal, a avut amabilitatea de a raspunde nelamuririlor cititorilor referitoare la tranzitul vamal, cu precizari in privinta produselor alimentare ce sunt transportate peste gr
Autoritatea Nationala a Vamilor, prin Directia Tehnici de Vamuire si Tarif Vamal, a avut amabilitatea de a raspunde nelamuririlor cititorilor referitoare la tranzitul vamal, cu precizari in privinta produselor alimentare ce sunt transportate peste granita.


Popescu Ioana din Bucuresti: "Este adevarat ca in noile prevederi se precizeaza ca nu trebuie sa se mai faca control vamal? Daca este asa, de ce sunt confiscate alimentele si bauturile la granita?"

"O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, teritoriul vamal al Romaniei a devenit parte integranta din teritoriul vamal al Uniunii Europene, iar pentru marfurile care au statut comunitar si care fac obiectul unor livrari intracomunitare, nu se mai efectueaza control vamal si nu se mai intocmesc formalitati vamale. Altfel spus, pentru bunurile apartinand cetatenilor romani ce urmeaza sa se deplaseze din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene nu se mai efectueaza control vamal si nu se mai intocmesc formalitati vamale. Totusi, avand in vedere faptul ca produsele la care faceti referire, alimentele, pot fi purtatoare ale unor germeni patogeni, tinand cont de conditiile in care sunt transportate, iar bauturile si tigarile fac parte dintr-o categorie aparte, cea a produselor accizabile, precum si ca in contextul actual au aparut si evoluat unele boli transmisibile generatoare de epidemii, aceste categorii de produse au constituit pe parcursul timpului obiectul mai multor directive comunitare. Aceste directive, respectiv cele referitoare la bauturi si tigari, au fost preluate la nivel national in Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul armonizarii mediului fiscal din Romania cu cel din statele Uniunii Europene. Astfel, potrivit prevederilor art. 1927, alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru produsele supuse accizelor si eliberate in consum in alt stat membru, achizitionate de catre persoane fizice pentru nevoile proprii si transportate de ele insele, accizele se datoreaza in statul membru in care produsele au fost achizitionate. Produsele achizitionate de persoane fizice se considera a fi destinate scopurilor comerciale, in conditiile si cantitatile prevazute in Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal aprobate prin HG nr. 44/2004 cu completarile si modificarile ulterioare. In privinta produselor alimentare, avand in vedere contextul actual al evolutiei influentei aviare, in scopul reducerii riscului de patrundere a unor boli, cat si a extinderii acestora in teritoriile nationale ale fiecarui stat membru, inclusiv Romania, au fost luate, de asemenea, masuri restrictive, cat si anumite interdictii. La nivel national, Autoritatea Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a stabilit prin norme produsele si subprodusele de origine animala ce trebuie sa fie examinate la posturile de inspectie de frontiera, cat si obligativitatea introducerii / scoaterii / tranzitarii in / din / prin tara a acestora, numai prin posturile de inspectie la frontiera.
Avand in vedere cele de mai sus si tinand seama de faptul ca fiecare stat comunitar in parte a considerat oportuna stabilirea unor cantitati limitate din aceste produse ce pot fi introduse pe teritoriul tarii respective de catre persoanele fizice, va sugeram sa solicitati aceste informatii reprezentantelor diplomatice sau consulare ale acestor tari, acreditate sa functioneze in Romania. In plus, datorita evenimentelor teroriste ce au avut loc pe plan international, atat statele membre ale UE, cat si celelalte state au considerat necesara impunerea unor conditii restrictive de transport al unor categorii de bunuri in bagajul de mana al calatorilor ce utilizeaza transportul aerian, conditii ce au fost intens mediatizate prin mass-media, dar care nu sunt de competenta Autoritatii Nationale a Vamilor".
Trebuie sa prezentati produsele si subprodusele de origine animala la posturile de inspectie de frontiera.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.