Banca Comerciala Romana (BCR) aplica, incepand de ieri, noi norme de creditare pentru persoanele fizice, cu dobanzi ce pornesc de la 5,8%/an, anunta banca intr-un comunicat. Solicitantii de credit vor putea beneficia de un grad de indatorare de pana
Banca Comerciala Romana (BCR) aplica, incepand de ieri, noi norme de creditare pentru persoanele fizice, cu dobanzi ce pornesc de la 5,8%/an, anunta banca intr-un comunicat. Solicitantii de credit vor putea beneficia de un grad de indatorare de pana la 65% aplicat la venitul net eligibil al familiei. Gradul de indatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc al clientilor (rezultat in urma analizei tip scoring) si de comportamentul de plata al acestuia (daca are sau a avut restante la plata). Potrivit bancii, venitul eligibil al familiei este venitul net din care se scad cosul minim de subzistenta si alte rate (chirii, asigurari, etc.). BCR urmeaza ca, in semestrul al doilea, sa introduca si posibilitatea contractarii de credite cu avans diferit (intre zero si 25%) in functie de tipul creditului.
Cosul minim de subzistenta, care este valabil in functie de numarul de membrii ai familiei, va fi diferentiat pe regiuni geografice si in functie de localitatea de domiciliu (resedinta de judet, alte orase, mediu rural).
Diferenta intre venituri si partea de cheltuieli (resursele disponibile) pot fi folosite pentru finantari suplimentare. Suma exacta ce poate fi imprumutata va fi stabilita pentru fiecare solicitant.
Pentru calculul capacitatii de rambursare, BCR ia in considerare si veniturile a pana la 4 coplatitori interni (adica persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul si semneaza contractul de credit in calitate de coplatitori).
BCR renunta, totodata, in noile norme, la acoperirea cu garantii a creditului imobiliar in proportie de 133%, stabilind ca, in cazul creditelor de consum, gradul de acoperire cu garantii poate varia intre zero si 100% iar in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare, minimul acceptat de banca este de 80%. Banca accepta la calculul venitului eligibil o serie larga de venituri certe probate cu documente.
De asemenea, BCR majoreaza la 15.000 EUR sau echivalentul in lei suma maxima care poate fi contractata pentru un imprumut de nevoi personale fara ipoteca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.