Comisia juridica a Senatului a validat, ieri, doar 12 din cele 15 candidaturi propuse pentru Consiliul National de Integritate, respingand nominalizatii care sunt magistrati sau functionari parlamentari.

Juristii senatori au decis ca funct
Comisia juridica a Senatului a validat, ieri, doar 12 din cele 15 candidaturi propuse pentru Consiliul National de Integritate, respingand nominalizatii care sunt magistrati sau functionari parlamentari.

Juristii senatori au decis ca functia de membru in Consiliul National de Integritate, for de conducere al ANI, este incompatibila atat cu cea de magistrat activ, cat si cu cea de functionar parlamentar, motiv pentru care au fost respinse mai multe candidaturi. Din cei 15 nominalizati prezenti la audieri au fost validati, prin urmare, doar 12. Pentru completarea locurilor in CNI urmeaza a fi organizata, la o data ulterioara, o noua runda de audieri, dupa desemnarea altor reprezentanti.
"In unanimitate de voturi, am hotarat sa validam dintre propunerile pentru membrii titulari 12 din 15 propuneri, ceea ce inseamna ca organismul poate sa isi inceapa activitatea dupa votul din plen", a declarat, la sfarsitul audierilor, senatorul PSD Antonie Iorgovan. Potrivit acestuia, incompatibilitatea dintre calitatea de membru al CNI si cea de magistrat izvoraste chiar din textul Legii fundamentale. "Constitutia spune clar ca magistratii nu pot sa indeplineasca nici o functie publica sau privata cu exceptia celei din invatamantul juridic superior. Acest organism (CNI - n.r.) propune, analizeaza si ia decizii", a explicat Iorgovan decizia Comisiei juridice. Potrivit senatorului PSD, desi Legea ANI prevede ca asociatiile magistratilor sa aiba un reprezentant in CNI, nu s-a luat in considerare nominalizarea unor magistrati in functie, activi, ci a unor fosti magistrati. In baza acestei motivatii au fost, ieri, respinse candidaturile Vioricai Costiniu si a lui Horatiu Dumbrava, desemnati ca titular si, respectiv, supleant de catre Asociatia Magistratilor din Romania, dar si a lui Adrian Neacsu, propus de Societatea pentru Justitie (SoJust).
Al doilea motiv pentru care au fost respinsi doi candidati l-a constituit incompatibilitatea dintre calitatea de membru in CNI si cea de functionar parlamentar. Azis seila, propusa ca titular de grupul minoritatilor nationale, si Balogh Boglaska Etelko, propusa ca supleant de grupul UDMR, au fost, prin urmare respinse, deoarece lucreaza la grupurile parlamentare care le-au nominalizat din Camera Deputatilor.
Membrii Comisiei juridice au decis insa ca nu exista vreo incompatibilitate intre calitatea de avocat si cea de membru in CNI, atata timp cat avocatii pot fi fara probleme parlamentari, consilieri locali sau pot indeplini diferite alte functii.

MODIFICaRI
Pe lista nominalizarilor au fost operate si modificari de ultim moment. Grupul UDMR a renuntat sa-i desemneze in CNI pe senatorii Pete stefan (titular) si Fekete Szabo Andras Levente (supleant). Acestia au fost inlocuiti cu Veress Emod (avocat si profesor universitar) si cu Balogh Boglaska Etelko (functionar parlamentar), ultima candidata fiind insa respinsa de comisie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.