Pronostic. Britanicul John Shepherd-Barron, creatorul ATM-ului, crede ca banii lichizi vor disparea in maximum cinci ani Inventia facuta de britanicul John Shepherd-Barron, de 82 de ani, in urma cu patruzeci de ani a schimbat pentru totdeauna felul
Pronostic. Britanicul John Shepherd-Barron, creatorul ATM-ului, crede ca banii lichizi vor disparea in maximum cinci ani Inventia facuta de britanicul John Shepherd-Barron, de 82 de ani, in urma cu patruzeci de ani a schimbat pentru totdeauna felul in care percepem banii. Astazi, putini sunt cei care nu stiu cum arata un bancomat sau la ce foloseste. Povestea aparatului care ne da bani, atunci cand avem nevoie, a inceput in 1967. Ideea i-a venit lui Shepherd-Barron in timp ce facea baie. "Eram in cada cand am inceput sa ma gandesc la o modalitate de a face rost de bani, in Marea Britanie sau oriunde in lume. Atunci m-am gandit la un automat care da ciocolata contra bani. Acesta este principiul pe care l-am utilizat, inlocuind dulciurile cu banii", isi aminteste inventatorul de inceputurile bancomatului. Barbatul nu a avut nevoie decat de un pahar cu gin pentru a-l convinge pe directorul executiv al Bancii Barclay, din Enfield, de viabilitatea inventiei sale. Imediat lucrurile s-au pus in miscare, iar Barron a inceput sa lucreze efectiv la primul sau bancomat. A fost ajutat de sotie Pentru ca in 1967 inca nu aparusera cardurile din plastic, masinaria lui Shepherd-Barron a utilizat in primii ani de viata un tip de cecuri, impregnate cu carbon 14 si o substanta mediu radioactiva. Suma maxima la extragere era destul de modesta: echivalentul a aproximativ 20 de euro de astazi, suficient insa pentru a avea bani de cheltuiala pentru un weekend salbatic in anii ?70. Pentru a impiedica furturile s-a recurs la codul numeric de tip PIN. Ideea i-a venit, fireste, tot lui John Shepherd-Barron, numai ca, de data aceasta, a fost vorba de o colaborare cu sotia lui, Caroline. "Eram in bucatarie cand Caroline mi-a spus ca nu isi poate aminti mai mult de patru cifre si iata ca, din cauza ei, standardul mondial arata astfel", povesteste amuzat parintele bancomatului. Peste 1,6 milioane de bancomate, in intreaga lume Astazi, o placa memoriala le aminteste clientilor Bancii Barclay, situata pe strada principala a oraselului britanic Enfield, de inceputurile timide ale bancomatului. De atunci si pana in prezent s-au instalat peste 1,6 milioane de astfel de aparate in intreaga lume, numarul lor fiind in continua crestere. De altfel, John Shepherd-Barron estimeaza ca, in urmatorii trei-cinci ani, banii lichizi vor disparea din uz. "Banii costa mult ca sa fie transportati. De aceea cred ca, incet-incet, nu isi vor mai justifica prezenta pe piata", a explicat inventatorul englez.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.